Američke demokrate ponovo traže sankcije na ruski suvereni dug

© AP Photo / Susan WalshKongres SAD
Kongres SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kongresmeni iz Demokratske stranke SAD ponovo su predložili da se uvedu sankcije bankama Rusije na suvereni dug, kao i na ruske gasne projekte, prenosi agencija „Blumberg“.

Saopšteno je da je inicijativu pokrenula grupa demokrata, koja je poznata pod nazivom „Blu dog demokrats“. Oni predlažu paket zakona, osmišljen da se Rusija „kazni“ za navodnu umešanost u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Pored sankcija, predlaže se i sprovođenje već postojećih zakona za krivično gonjenje Rusije zbog „mešanja u izbore“, da se poveća transparentnost političkog oglašavanja, kao i da se zahteva od svih država da koriste papirne glasačke listiće tokom glasanja.

Ranije je Kongresu SAD već podneto nekoliko sličnih nacrta zakona, ali do sada nisu uzeti u razmatranje.

Podsetimo, nakon predsedničkih izbora u SAD 2016. godine, na kojima je pobedio Donald Tramp, američke specijalne službe optužile su Rusiju za umešanost u proces glasanja, a Trampa za zaveru s Moskvom, što su demantovali i Vašington i Moskva.

Specijalni tužilac Robert Miler sproveo je dvogodišnju istragu povodom tog slučaja. Optužio je grupu ruskih državljana za umešanost u izbore, ali je priznao da nije našao dokaze o dosluhu Trampa i Rusije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala