Veber bez podrške socijaldemokrata i liberala

CC0 / Pixabay / Zgrada Evropske komisije
Zgrada Evropske komisije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslaničke grupe Socijalisti i demokrate i Obnovimo Evropu uskratile su podršku kandidatu Evropske narodne partije Manfredu Veberu za mesto predsednika Evropske komisije.

Te poslaničke grupe u Evropskom parlamentu kontrolišu 261 mesto od ukupno 751, prenosi „Juropijen vestern Balkans“, uz konstataciju da bez podrške socijalista i liberala Evropska narodna partija neće biti u stanju da okupi većinu koja bi potvrdila izbor Vebera.

Grupu Obnovimo Evropu čine poslanici Saveza liberala i demokrata za Evropu i Republike u pokretu francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji se još ranije usprotivio Veberovoj kandidaturi za predsednika EK.

Makron se danas u Briselu sastao s premijerima Španije i Portugalije, čije partije čine značajan deo grupe Socijalisti i demokrate, a sastanak je, kako „Juropijen vestern Balkans“ piše, najverovatnije uključivao diskusiju oko izbora naslednika Žana Kloda Junkera.

Predsednika Evropske komisije kvalifikovanom većinom glasova predlaže Evropski savet, koji čine šefovi država i vlada, a potvrđuje većina u Evropskom parlamentu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala