Uživo na Sputnjiku: Šta biste vi pitali Putina?

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Specijalni godišnji program „Direktna linija sa Vladimirom Putinom“ počinje u 11.00 časova. Sputnjik će direktno prenositi razgovor ruskog predsednika i građana o najaktuelnijim pitanja iz zemlje i sveta.

Direktna linija sa Vladimirom Putinom“ je televizijski program tokom kojeg predsednik Rusije odgovara uživo na pitanja stanovnika Rusije i drugih zemalja. Prvi put je takav format komunikacije između predsednika i građana na nacionalnim televizijskim i radio kanalima organizovan 24. decembra 2001. godine. Nakon toga, direktne linije su se održavale jednom godišnje, izuzev 2004. i 2012. godine. Vladimir Putin je učestvovao u 16 programa — 12 puta kao predsednik države, a četiri puta u svojstvu predsednika Vlade.

Prema rečima predsednika Putina, direktni kontakt sa građanima daje vernu sliku onoga što trenutno brine i interesuje društvo.

Pitanja

Pitanja ruskom predsedniku postavljaju kako gosti koji su pozvani u moskovski studio tako i stanovnici gradova, u kojima su organizovana uživo uključenja. Osim toga, nekoliko dana pre početka direktnog prenosa, počeo je sa radom Jedinstveni centar za primanje poruka, gde se primaju poruke pristigle putem telefona, preko sajta www.moskva-putinu.ru i putem SMS i MMS poruka. Od 2011. godine građani imaju mogućnost da šalju poruke preko interneta, a od 2003. godine i putem SMS poruka. Od 2014. godine poruke u video-formatu moguće je snimiti pomoću bilo kog mobilnog uređaja, uz pomoć aplikacije „Moskva Putinu“.

Osim toga, video-poruke se mogu slati i sa računara preko sajtova Jedinstvenog centra. Od 2016. godine, pitanja predsedniku države je moguće postaviti i na zvaničnoj grupi na društvenoj mreži „VKontakte“, na kojoj se takođe emituje direktna linija. Od 2017. godine slična mogućnost se pojavila i na društvenoj mreži „Odnoklasniki“.

Tokom prve direktne linije sa Vladimirom Putinom 2001. godine postavljen je najmanji broj pitanja — 400 hiljada. Nakon toga, njihov broj se stalno povećavao, a najveći broj pitanja je stigao 2015. godine — ukupno 3,25 miliona. Tokom 16 direktnih linija, Vladimir Putin je odgovorio na 1.126 pitanja.

Direktna uključenja

Za vreme prvog televizijskog dijaloga predsednika sa građanima, direktna uključenja su organizovana iz osam administrativnih centara subjekata Ruske Federacije, a narednih godina i iz manjih naseljenih mesta, kao i iz velikih industrijskih preduzeća. U periodu od 2011. do 2018. godine tokom direktne linije ostvareno je preko 110 uključenja iz regiona Rusije i bivših sovjetskih republika.

Godine 2018. direktna linija je održana u novom formatu, sa učešćem članova Vlade i rukovodilaca subjekata Ruske Federacije. Tri zamenika potpredsednika Vlade, četiri ministra i sedam guvernera odgovarali su na pitanja koja su se odnosila na sfere njihove nadležnosti.

U oktobru 2012. godine odlučeno je da se direktna linija organizuje u toplije doba godine, kako vremenski uslovi ne bi ometali direktna uključenja iz regiona. Od 2013. godine direktne linije su se održavale u aprilu, sve do 2017. godine, kada je program pomeren za jun.

Svake godine program traje sve duže. Godine 2001. predsednik Rusije je razgovarao sa građanima dva časa i 20 minuta, dok je 2013. godine postavljen rekord, kada je direktna linija trajala četiri časa i 47 minuta. Kada je reč o ukupnom vremenu, Vladimir Putin je proveo više od 60 časova i 52 minuta odgovarajući na pitanja tokom svih dosadašnjih direktnih linija.

Sve vesti
0