Tramp: Iran je napravio veoma veliku grešku

© REUTERS / Kevin LamarquePredsednik Donald Tramp
Predsednik Donald Tramp  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je Iran napravio veliku grešku, jer je oborio američku bespilotnu letelicu u Ormuskom moreuzu.

„Iran je napravio veoma veliku grešku“, napisao je Tramp na Tviteru.

​Televizijski kanal En-Bi-Si preneo je, pozivajući se na izvore iz predsedničke administracije, da će 20. juna u Beloj kući biti održano savetovanje na kojem će biti reči o mogućem odgovoru na dejstva Irana.

Korpus čuvara islamske revolucije je saopštio da su iranski vojnici oborili američku bespilotnu letelicu na jugu zemlje, jer je narušila vazdušni prostor Irana.

Centralna komanda Oružanih snaga SAD potvrdila je kasnije da je iranski raketni kompleks oborio bespilotnu letelicu američke vojne mornarice iznad Ormuskog moreuza.
U poslednje vreme se situacija u odnosima SAD i Irana znatno zaoštrila. Američke vlasti su uvele žestoke sankcije protiv ključnih oblasti iranske ekonomije i nastavljaju da jačaju sankcioni pritisak na tu zemlju.

Cilj Vašingtona je da, kako je saopšteno, „promeni ponašanje“ Irana.

Korpus čuvara islamske revolucije je u SAD proglašen terorističkom organizacijom, a Iran je na to odgovorio tako što je Centralnu komandu Oružanih snaga proglasio terorističkom organizacijom, a same Sjedinjene Američke Države „sponzorom terorizma“.
Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je saopštio da će SAD uputiti ka iranskim obalama nosač aviona „Abraham Linkoln“ i bombardere.

Prema njegovim rečima, na taj način Vašington šalje „jasan i nepogrešiv signal iranskom režimu da će bilo kakav napad na interese Sjedinjenih Država ili njihovih saveznika biti dočekan s nemilosrdnom snagom“.

Predsednik SAD Donald Tramp je ranije izjavio da se nada da će izbeći rat s Iranom. Iranski vrhovni lider Ali Hamnei takođe je rekao da Iran ne namerava da ratuje protiv SAD, ali da će nastaviti da se suprotstavlja Vašingtonu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala