Gruzija: Juriš opozicije na parlament, traže se ostavke članova vlade

© AFP 2023 / VANO SHLAMOVVeliki protest opozicije ispred zdanja gruzijskog parlamenta u Gruziji
Veliki protest opozicije ispred zdanja gruzijskog parlamenta u Gruziji  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalne jedinice policije upotrebile su suzavac i gumene metke protiv demonstranata koji pokušavaju da prodru u zdanje parlamenta u Tbilisiju, tražeći ostavke članova vlade. preneo je gruzijski „Prvi kanal“. Novinar te televizije povređen je tokom izveštavanja o protestima.

Prema navodima televizije, pojedini učesnici protesta zatražili su medicinsku pomoć. Prema informacijama Ministarstva zdravlja Gruzije, u sukobima demonstranata i policije povređeno je 16 ljudi. Oni su hospitalizovani.

Ranije je saopšteno da je u zdanje parlamenta stigao gruzijski premijer Mamuka Bahtadze, koji je pozdravio "pravedni protest javnosti", ali je ocenio da opozicija pokušava da politizuje proteste i da destabilizuje situaciju u zemlji. 

"Slika s ruskim poslanikom izazvala je reakciju svakog građanina i ja sam solidaran s tim protestom. To je bio pravedan protest, ali ono što se događa u poslednja dva sata je nasilje... Jedan nacionalni pokret pokušava da destabilizuje situaciju u zemlji", rekao je premijer novinarima.

​Tokom dana je u gruzijskoj prestonici održana Generalna sednica Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja. Šef ruske delegacije Sergej Gavrilov otvorio je sednicu sedeći u fotelji predsednika gruzijskog parlamenta. To je izazvalo nezadovoljstvo opozicionih poslanika iz Jedinstvenog nacionalnog pokreta i Evropske Gruzije.

Opozicionari su napustili dvoranu, a sednica je bila prekinuta. Nakon toga, zgradu parlamenta su zauzeli ekstremisti.

© AFP 2023 / VANO SHLAMOVVeliki protest opozicije ispred gruzijskog parlamenta u Tbilisiju
Gruzija: Juriš opozicije na parlament, traže se ostavke članova vlade - Sputnik Srbija
Veliki protest opozicije ispred gruzijskog parlamenta u Tbilisiju

Učesnici protesta su ranije tražili da ruski delegati pod hitno napuste zemlju. Demonstranti su gađali jajima zgradu hotela u kojem je bio Gavrilov.

Ruski poslanici su već napustili Tbilisi. Drugi talas protesta počeo je večeras, broj učesnika je dostigao hiljadu, demonstranti su prekrili centralni trg. Proteste obezbeđuje stotinak saradnika policije, uz specijalnu tehniku.

Učesnici protesta izražavaju nezadovoljstvo povodom posete ruskih delegata i dejstava vlasti koje su dozvolile održavanje sednice u zgradi parlamenta.

Opozicija zahteva ostavku predsednika parlamenta Iraklija Kobahidzea i ministra policije Georgija Gaharije, koje smatra odgovornima za incident.

Gaharija je situaciju ispred parlamenta nazvao tragedijom i jurišom na državne institucije. 

„Ono što se sada nažalost događa je tragedija. Kako god da se danas završi ta tragedija, kakav god da bude njen kraj, to će imati odgovarajuću ocenu i svi krivci će biti kažnjeni“, rekao je ministar policije novinarima, navodeći da smatra da je neprihvatljivo nasilje nad policijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala