Dodik sa Lukašenkom u Minsku, Belorusija ponudila sporazum o bezviznom režimu (foto)

© RTRSMilorad Dodik sa Aleksandrom Lukašenkom na sastanku u Minsku
Milorad Dodik sa Aleksandrom Lukašenkom na sastanku u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko istakli su danas u Minsku da je potrebno ojačati saradnju dve zemlje na svim poljima, od ekonomije do kulture, navodeći da za to postoje svi potrebni uslovi.

Lukašenko je rekao da dve zemlje mogu da imaju mnogo razvijenije odnose, objavila je beloruska agencija Belta.

"Žalosno je što se retko sastajemo, ali je dobro da smo se konačno sreli, i to u pravo vreme", naglasio je Lukašenko, podsetivši da se poslednji put sa Dodikom sastao pre 19 godina u Izraelu.

Dodik je izjavio da ceni napore Lukašenka koji čini sve da Belorusija bude stabilna i prosperitetna zemlja.

Na sastanku s novinarima, Dodik je rekao da je s Lukašenkom razgovarao o bilateralnoj saradnji, posebno u oblasti novih tehnologija, a fokus je bio i na političkim pitanjima, prenosi Srna.

"Zajedničko mišljenje je da je najvažnija stabilnost", naglasio je Dodik, koji je danas počeo trodnevnu posetu Belorusiji.

© RTRSMilorad Dodik sa Aleksandrom Lukašenkom na sastanku u Minsku
Dodik sa Lukašenkom u Minsku, Belorusija ponudila sporazum o bezviznom režimu (foto) - Sputnik Srbija
Milorad Dodik sa Aleksandrom Lukašenkom na sastanku u Minsku

On je zahvalio šefu beloruske države na pozivu da prisustvuje ceremoniji otvaranja Evropskih igara na kojim učestvuje i tim iz BiH.

Dodik je prethodno razgovarao s premijerom Belorusije Sergejem Rumasom o saradnji dve zemlje, a sastao se s potpredsednikom beloruske vlade Igorom Lišenkom, preneo je Tanjug.

Dodik i Rumas su ocenili da je potrebno unaprediti saradnju BiH i Belorusije, te da za to postoje sve pretpostavke, prenosi RTRS.

Posebno su naglasili potrebu ekonomske, privredne i kulturne saradnje, ukazavši na ogroman turistički potencijal i BiH i Belorusije, gde se otvaraju mogućnosti za uspešnu saradnju na obostranu korist.

Sastanku sa premijerom Belorusije prisustvovali su i savetnici hrvatskog i bošnjačkog člana Predsedništva BiH Damir Džanko i Slaven Kovačević, preneo je Tanjug.

Dodik je danas započeo trodnevnu posetu Belorusiji.

Minsk ponudio sporazum o bezviznom režimu

Belorusija je ponudila BiH da potpišu sporazum o bezviznom režimu za vlasnike običnih pasoša, javila beloruska agencija „Belta“.

O pitanju bezviznog režima razgovarano je tokom sastanka srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika i premijera Belorusije Sergeja Rumasa u Minsku.

„Trebalo bi da nastavimo sa razvijanjem pravnog okvira za bilateralnu saradnju. Jedan od prioriteta Belorusije je da se potpiše sporazum o bezviznom režimu putovanja za vlasnike običnih pasoša“, izjavio je Rumas, uz napomenu da bezvizni režim već važi za diplomatske i službene pasoše.

Rumas je rekao da je Belorusija spremna da razmotri postizanje sporazuma kojim bi se izbeglo dvostruko oporezivanje, ojačala saradnja na polju nauke, kulture, socijalne zaštite i turizma.

„Spremni smo da nastavimo sa jačanjem prijateljskih odnosa sa BiH i da sprovedemo zajedničke projekte“, naglasio je Rumas.

Dodik je izjavio da ne postoje pitanja u kojima BiH i Belorusija nisu saglasne i da je to važan preduslov za jačanje saradnje.

On je dodao da se Belorusija dobro pripremila za Evropske igre koje će početi sutra u Minsku, a na kojima učestvuje i 16 sportista iz BiH.

Rumas je istakao da će Belorusija obezbediti sve potrebne uslove sportistima, kojima je poželeo uspeh, prenela je „Srna“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala