Trka za naslednika Tereze Mej – Džonson ubedljiv, Rab ispao iz trke

© AP Photo / Olivier MatthysBritanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson
Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši šef britanske diplomatije i nekadašnji gradonačelnik Londona Boris Džonson osvojio je najviše glasova u drugom krugu izbora za novog lidera Konzervativne partije. Džonson je ponovio svoje obećanje da će izvesti Veliku Britaniju iz Evropske unije do 31. oktobra, ili će, kako je naveo, vlada biti suočena s „katastrofalnim gubitkom poverenja“.

„Moramo izaći do 31. oktobra, u suprotnom, bojim se da ćemo se suočiti s katastrofalnim gubitkom poverenja u politiku“, rekao je juče Džonson u debati na televiziji, u kojoj su učestvovala i preostala četiri kandidata za budućeg premijera, prenela je agencija Rojters.

On je upozorio da ako Britanija ne izađe do tog roka, onda će svi početi da plaćaju „zaista visoku cenu“.

Džonson, kojeg smatraju favoritom u trci za naslednika premijerke Tereze Mej, dobio je 126 glasova konzervativnih poslanika, odnosno 12 više nego u prvom krugu glasanja, navodi Bi-Bi-Si.

© KEVIN COOMBSBregzit
Trka za naslednika Tereze Mej – Džonson ubedljiv, Rab ispao iz trke - Sputnik Srbija
Bregzit

Na drugom mestu je aktuelni šef diplomatije Džeremi Hant sa 46 glasova i ministar za životnu sredinu Majkl Guv, koji je dobio 41 glas konzervativaca, prenosi Rojters.

Za njima slede ministar međunarodnog razvoja Rori Stjuart sa 37 glasova i ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid sa 33 dobijena glasa.

S druge strane, bivši ministar za „bregzit“ Dominik Rab eliminisan je nakon što nije uspeo da pređe prag i osvoji najmanje 33 glasa.

Rab je dobio samo 30 glasova poslanika.

Glasanja će biti nastavljena tokom nedelje, dok u trci ne ostanu dva najbolje plasirana kandidata.

O preostala dva kandidata izjašnjavaće se 160.000 članova Konzervativne partije počev od 22. juna, a očekuje se da pobednik bude proglašen mesec dana kasnije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala