Kijev naveo uslove za ukidanje sankcija Donbasu

© Sputnik / Irina Geraщenko / Uđi u bazu fotografijaZnak na ulazu u grad Donjeck
Znak na ulazu u grad Donjeck - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalni predstavnik OEBS-a Martin Sajdik rekao je da ekonomska podgrupa Kontakt grupe za rešavanje situacije na istoku Ukrajine radi na ukidanju ekonomske blokade DNR i LNR, ali da je još rano govoriti o detaljima.

„U ekonomskoj podgrupi počela je diskusija o ukidanju postojećih prepreka za razvijanje ekonomskih odnosa preko linije razgraničenja, ali danas je prerano govoriti o detaljima“, rekao je Sajdik novinarima.
Predstavnik Ukrajine na pregovorima u Minsku, bivši ukrajinski predsednik Leonid Kučma, rekao je da je Kijev spreman da razmotri ukidanje ekonomske blokade Donbasa, tek pošto povrati kontrolu nad imovinom u regionu.

„Sav naš rad teče dvosmerno, svi procesi treba da se odvijaju isključivo na obostranoj osnovi. Tek posle povratka ukrajinske imovine u ukrajinsko pravno polje, može biti reči o preispitivanju odnosa Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu prema trgovinskim ograničenjima protiv pojedinih regiona Donjecke i Luganske oblasti“, rekao je Kučma.

On je ranije predložio da se razmotri mogućnost ukidanja blokade Donbasa i sugerisao je da bi ukrajinski vojnici trebalo da prestanu da odgovaraju na napade ustanika, kako bi se uspostavilo primirje.

Kasnije je glavni tužilac Ukrajine Jurij Lucenko pokrenuo krivične postupke zbog predloga da se zabrani ukrajinskim vojnicima da otvaraju vatru u Donbasu i da se ukine blokada regiona.

U novembru 2014. godine, tadašnji predsednik Ukrajine Petro Porošenko, potpisao je dokument koji je nazvan „ukaz o ekonomskoj blokadi“ i tada su sa teritorije Donbasa, koja nije pod kontrolom ukrajinske vojske, povučene državne ustanove, banke, čak i zatvori. Žiteljima regiona je isplatu penzija i plata radnicima u državnim preduzećima Kijev obustavio ranije, sredinom leta 2014. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala