Istraga o MH17: Utvrdićemo ko je poslao operativce „buka“ u Ukrajinu

© Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPredstavljanje izveštaja o uslovima pada aviona Boing 777 kompanije Malezija erlajns na istoku Ukrajine 17. jula 2014. u vojnoj bazi Gilze-Rijen u Holandiji
Predstavljanje izveštaja o uslovima pada aviona Boing 777 kompanije Malezija erlajns na istoku Ukrajine 17. jula 2014. u vojnoj bazi Gilze-Rijen u Holandiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istraga o padu malezijskog „boinga“ u Donbasu na letu MH17 2014. godine utvrdila je da operativci na sistemu „buk“ nisu sami doneli odluku da se upute u Ukrajinu, izjavio je predstavnik Zajedničke istražne grupe.

„Nemoguće je da su operativci ’buka‘ samostalno doneli odluku da se upute na istok Ukrajine. Tražićemo detaljnije informacije o tome ko ih je tamo poslao“, rekao je istražitelj.

Prema njegovim rečima, Holandija je dobila podatke od Ruske Federacije u vezi sa raketom kojom je oboren MH-17, kao i dokumente o samoj raketi i informacije sa radara. On je naveo da holandska istraga ima i svoje sopstvene informacije i stručnjake za taj slučaj, a da će odluku o tome da li će se razmatrati podaci koje je Rusija dostavila doneti sud.

„Proučili smo ruske podatke... Mi smo, takođe, videli informacije Ruske Federacije, ali one nisu bile dovoljno jasne kada je reč o tome šta se zapravo dogodilo sa raketom i nisu nam dale sliku o podacima sa radara. Nismo videli u podacima sa radara lansiranje rakete. Eksperti moraju to da imaju u vidu“, naveo je on.

Istražna grupa objavila je 19. juna imena četvorice osumnjičenih, među kojima su ruski državljani Igor Girkin, Sergej Dubinski i Oleg Pulatov i Ukrajinac Leonid Harčenko.

Zajednička istražna grupa je saopštila da će suđenje o padu MH17 biti održano u Holandiji, a počeće 9. marta 2020. godine.

Malezijski „boing“, koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur linijom MH-17, srušio se 17. jula 2014. godine kod Donjecka. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade. Kijev je za katastrofu optužio ustanike, koji su saopštili da nemaju sredstva koja bi im omogućila da obore letelicu na toj visini.
Zajednička istražna grupa koja, pod rukovodstvom Glavnog tužilaštva Holandije i bez učešća Rusije, vodi istragu o okolnostima katastrofe, tvrdi da je „boing“ oboren iz sistema „buk“, koji pripada 53. raketnoj brigadi Oružanih snaga Rusije iz Kurska.

Zamenik glavnog tužioca Rusije Nikolaj Viničenko saopštio je da je ruska strana predala Holandiji ne samo informacije ruskih radara, nego i dokumentaciju koja svedoči o tome da je raketa sistema „buk“, koja je oborila „boing“, pripadala Ukrajini, ali su istražitelji ignorisali tu informaciju.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je da su optužbe o umešanosti Rusije u obaranje malezijskog „boinga“ neosnovane i da izaziva žaljenje to što je istraga pristrasna i jednostrana. Predsednik Rusije Vladimir Putin kasnije je naveo da Rusiji ne dozvoljavaju da pristupi istrazi o padu aviona na istoku Ukrajine, a da Moskva može da prizna rezultate istrage samo ako bude učestvovala u njoj. Sve rakete, čije je motore prikazala holandska komisija, uništene su posle 2011. godine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala