Ada Bojana ostavlja za sobom lepotu poroka i postaje stecište najbogatijih

CC0 / Pixabay / More
More  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Crne Gore planira da odustane od koncepta Ade Bojane kao nudističkog centra i da, kroz valorizaciju, izda u dugoročni zakup deo ostrva na kome bi se gradile vile i drugi rezidencijalni objekti.

Te informacije, iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), kojim rukovodi ministar Pavle Radulović, nisu demantovali, ali ni potvrdili.

„Za ulcinjsku Adu postoji interesovanje potencijalnih investitora, ali ono do sada nije konkretizovano podnošenjem inicijative za turističku valorizaciju ostrva”, odgovor je MORT-a na pitanje „Vijesti“ da li postoji interesovanje za valorizaciju Ade i, ako postoji, ko su potencijalni investitori.

CC0 / Pixabay / Budući hotelsko-turistički kompleks trebalo bi da ima najmanje jedan hotel, standarda četiri plus ili pet zvezdica, kojim će upravljati renomirani međunarodni turistički operater ili operateri.
Ada Bojana ostavlja za sobom lepotu poroka i postaje stecište najbogatijih - Sputnik Srbija
Budući hotelsko-turistički kompleks trebalo bi da ima najmanje jedan hotel, standarda četiri plus ili pet zvezdica, kojim će upravljati renomirani međunarodni turistički operater ili operateri.

Iz MORT-a su saopštili da je u toku izrada analiza za tu lokaciju, koje vrši kompanija „Dilojt“, tako da sada nije moguće detaljnije govoriti o projektu.

„Vijesti“ pišu da MORT nije mogao detaljnije da odgovori na pitanja kome Vlada planira da izda u dugoročan zakup vile i drugi rezidencijalni smeštaj shodno planu valorizacije Ade, šta će biti sa aktuelnim nudističkim odmaralištem i da li Vlada, odnosno MORT, odustaje od koncepta Ade kao isključivo nudističkog centra.

Upitani šta će biti sa privremenim objektima na levoj strani desnog rukavca, MORT je odgovorio da su novim petogodišnjim programom privremenih objekata u zoni morskog dobra za period od 2019. do 2023. godine planirane vikend kućice na levoj strani desnog rukavca reke Bojane.

„Vijesti“ podsećaju da je Vlada u februaru usvojila Plan privatizacije za ovu godinu i iz njega se vidi da Ada više neće biti isključivo nudistički centar, te da će jedan deo ostrva, koje se prostire na ukupno 522 hektara, verovatno biti pretvoren u rezidencijalni prostor.

U dokumentu koji je pripremio Savet za privatizaciju, pominje se valorizacija dela ostrva sa davanjem prava na razvoj i upravljanje jedinstvenim, visokokvalitetnim turističkim kompleksom, koji nudi niz aktivnosti za odmor i rekreaciju.

CC0 / Pixabay / Da li će biti srušen mit o Adi Bojani kao ekskluzivnom turističkom centru
Ada Bojana ostavlja za sobom lepotu poroka i postaje stecište najbogatijih - Sputnik Srbija
Da li će biti srušen mit o Adi Bojani kao ekskluzivnom turističkom centru

U planu piše i da je predviđeno da budući hotelsko-turistički kompleks ima najmanje jedan hotel, standarda četiri plus ili pet zvezdica, kojim će upravljati renomirani međunarodni turistički operater ili operateri.

„Osim toga, analiziraće se mogućnost gradnje vila i drugog rezidencijalnog smeštaja za dugoročni zakup, kao deo jednog integralnog plana. Razvoj kompleksa planiran je na severozapadnom delu ostrva uz peščanu plažu, a deo kapaciteta potrebno je odvojiti za nudistički centar. Lokacija obuhvata i zonu vegetacije na dinama u zaleđu plaže, kao i rezervat prirode u jugoistočnom delu sa šumama, močvarama i livadama”, piše u planu o valorizaciji Ade, a prenose „Vijesti“.

Visoki funkcioner Socijaldemokratske partije i dugogodišnji odbornik Skender Elezagić nema dilemu da je usvajanjem predloženog modela valorizacije Vlada sve dalje od prvobitne ideje da Adu Evropi i svetu predstavi kao ekskluzivnu i univerzalnu turističku vrednost, preneo je Tanjug.

„Izgradnjom vila i drugih rezidencijalnih objekata, ruši se mit o Adi kao ekskluzivnom turističkom kompleksu, što će dugoročno štetiti interesima grada i države. Osim toga, uvođenje rezidencijalnog prostora na Adi nije u skladu sa prostornim planom Opštine, sa Planom područja posebne namene morskog dobra, ni sa Prostornim planom Crne Gore“, kazao je Elezagić, a prenose „Vijesti“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala