„Slovensko bratstvo 2019“: Specijalna brigada i Rečna flotila u akciji (video, foto)

© Darimir Banda, Ministarstvo odbrane RSDesant ljudstva i tehnike preko reke Dunav
Desant ljudstva i tehnike preko reke Dunav - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar odbrane Republike Belorusije general-potpukovnik Andrej Ravkov, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, prisustvovali su danas segmentima uvežbavanja u okviru vežbe „Slovensko bratstvo 2019“ u rejonu vojnog kompleksa „Orešac“.

Ministar Vulin je posle izvedenih prikaza istakao da sve pripreme za vežbu „Slovensko bratstvo 2019“ idu kako treba i izrazio zadovoljstvo što je sa generalom Ravkovom bio u prilici da se uveri da su jedinice veoma obučene, motivisane i kompatibilne, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Vojska Srbije je u stanju da pokaže i da nauči mogo veće armije od sebe onome što je nju naučilo naše bogato ratno i vojničko iskustvo. Sve što smo ovde videli je svakodnevni rad naših jedinica i pokazujemo ono što bi naše jedinice upravo radile. Mogli ste da vidite Specijalnu brigadu i Rečnu flotilu, da svako radi svoj posao i možemo da kažemo da su kolege iz Belorusije veoma zadovoljne onim što su videle, a siguran sam i da predstavnici Ruske Federacije izražavaju isto zadovoljstvo“, naglasio je Vulin.

© Darimir Banda, Ministarstvo odbrane RS„Slovensko bratstvo 2019“ održano je u rejonu vojnog kompleksa „Orešac“ i kanala „Dunav-Tisa-Dunav“.
„Slovensko bratstvo 2019“: Specijalna brigada i Rečna flotila u akciji (video, foto) - Sputnik Srbija
„Slovensko bratstvo 2019“ održano je u rejonu vojnog kompleksa „Orešac“ i kanala „Dunav-Tisa-Dunav“.

Vojska Srbije je, istakao je ministar odbrane, vojska koja ume da radi i koja ima obučene i visoko motivisane ljude.

Pripadnici Vojske pokazali su danas i deo nove opreme kojom raspolažu, kao i da su u stanju da uče od drugih, ali i da nauče druge, zaključio je Vulin.

Ministar Vulin i general Ravkov prisustvovali su segmentima taktičkog uvežbavanja i timskom bojevom gađanju na strelištu „Orešac“, kao i prikazu uvežbavanja savlađivanja vodenih prepreka i desantiranja preko reke Dunav na kanalu „Dunav-Tisa- Dunav“.

© Darimir Banda, Ministarstvo odbrane RSPripadnici Vojske pokazali su danas i deo nove opreme kojom raspolažu.
„Slovensko bratstvo 2019“: Specijalna brigada i Rečna flotila u akciji (video, foto) - Sputnik Srbija
Pripadnici Vojske pokazali su danas i deo nove opreme kojom raspolažu.

Govoreći o prikazanim segmentima uvežbavanja, komandant 72. izviđačko-diverzantskog bataljona Specijalne brigade Vojske Srbije potpukovnik Dragan Kužet istakao je da je u okviru priprema, uz gađanje, prikazan i desant ljudstva i tehnike preko reke Dunav, što je jedan od osnovnih zadataka na samoj vežbi.

Uvežbavanje je obimno, a donekle i komplikovano, jer u ovom segmentu treba da se spoje ljudstvo i tehnika, kako iz sastava multinacionalnih snaga koje vrše uvežbavanje, tako i sa tehnikom iz sastava Rečne flotile koja vrši obezbeđenje i prevoz tehnike i ljudstva na drugu stranu obale, naglasio je potpukovnik Kužet.

© Ministarstvo odbrane, Darimir BandaTenk na daljinsko upravljanje „Miloš“ na vežbi „Slovensko bratstvo 2019“
„Slovensko bratstvo 2019“: Specijalna brigada i Rečna flotila u akciji (video, foto) - Sputnik Srbija
Tenk na daljinsko upravljanje „Miloš“ na vežbi „Slovensko bratstvo 2019“

On je naveo da su nakon ovoga pripadnici multinacionalnih snaga u potpunosti spremni za dalje uvežbavanje neophodno za realizaciju vežbe „Slovensko bratstvo“.

Na multinacionalnoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem „Slovensko bratstvo 2019“, koja se izvodi po temi „Multinacionalne snage u protivterorističkoj operaciji“, učestvuje više od 750 pripadnika Vojske Srbije, Oružanih snaga Ruske Federacije i Oružanih snaga Republike Belorusije.

© Ministarstvo odbrane, Darimir BandaDesant Rečne flotile
„Slovensko bratstvo 2019“: Specijalna brigada i Rečna flotila u akciji (video, foto) - Sputnik Srbija
Desant Rečne flotile

Specijalna brigada Vojske Srbije treći put je domaćin trilateralne multinacionalne vežbe „Slovensko bratstvo 2019“, koja se izvodi od 14. do 27. juna 2019. godine na aerodromu „Kovin“ i vojnim kompleksima „Orešac“ i „Peskovi”.

Današnjim prikazima prisustvovali su i pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović, komandant Specijalne brigade Vojske Srbije brigadni general Miroslav Talijan i načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Ranković.

© Darimir Banda, Ministarstvo odbrane RSMinistar odbrane Aleksandar Vulin i ministar odbrane Republike Belorusije, general-potpukovnik Andrej Ravkov, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, prisustvovali su danas segmentima uvežbavanja u okviru vežbe „Slovensko bratstvo 2019“ u rejonu vojnog kompleksa „Orešac“.
„Slovensko bratstvo 2019“: Specijalna brigada i Rečna flotila u akciji (video, foto) - Sputnik Srbija
Ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar odbrane Republike Belorusije, general-potpukovnik Andrej Ravkov, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, prisustvovali su danas segmentima uvežbavanja u okviru vežbe „Slovensko bratstvo 2019“ u rejonu vojnog kompleksa „Orešac“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala