Predsednik Albanije zapretio: Izvešću vojsku na ulice ako pokušaju sa održavanjem izbora 30. juna

© AFP 2023 / GENT SHKULLAKUAlbanska vojska
Albanska vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Albanski predsednik Iljir Meta izjavio je na sastanku sa ambasadorima zemalja-članica EU da će u svojstvu vrhovnog komandanta izvesti vojsku na ulice ako pokušaju sa održavanjem lokalnih izbora 30. juna koje je odložio, prenosi Bugarska nacionalna televizija (BNT).

Kako navodi albanski list „Ščip“, albanski predsednik je rekao da je dobio informacije od stranih službi da će biti izazvani neredi na ulicama gradova u Albaniji ukoliko dođe do održavanje izbora i da on, kao šef države, ne može to da prihvati.

Sastanak koji je Meta održao sa ambasadorima zemalja-članica Evropske unije trajao je dva sata i bio je posvećen političkoj krizi u zemlji, posebno njegovoj odluci da odloži izbore.

Meta je danas poslao pismo ambasadorima, objašnjavajući razloge o odlaganju izbora, dodajući da „Albanci neće glasati 30. juna“.

On je u pismu ocenio postupak vladajuće albanske stranke Socijalističke partije o njegovom opozivu kao državni udar, preneo je Tanjug.

Između ostalog, Meta je obećao da će pokušati da dovede premijera albanske države Edija Ramu i lidera glavne opozicione stranke Demokratske partije Ljuljzima Bašu za pregovarački sto, kako bi se pronašlo rešenje. Ako uspe u tome, kako se navodi, zamoliće opoziciju da odustane od zakazanog protesta „ujedinjene albanske opozicije“ zakazanog za 21. jun.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala