Rusija ulaže milijarde dolara u Iran

© REUTERS / Amr Abdallah DalshKanal Sever-jug
Kanal Sever-jug - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na marginama 15. zasedanja zajedničke ekonomske komisije Irana i Rusije ministar energetike Irana Reza Ardakanijan je saopštio Sputnjiku da je Rusija izdvojila pet milijardi dolara za dva iranska projekta.

Prema rečima iranskog ministra, Teheran planira da od ruskog kredita izgradi novu hidroelektranu, koja će biti kapaciteta 1.400 megavata u Hormorzganu, i planira da izvrši elektrifikaciju dela železničke pruge na relaciji Garmsar-Inče Burun.

Iranka nosi nacionalnu zastavu dok prolazi pored murala na kojem je prikazana američka Statua slobode - Sputnik Srbija
Počinje odbrojavanje: Iran nateran na veliki zaokret

Osim toga, Reza Ardakanijan je naveo i da je jedna od najvažnijih tema diskusije ministara energetike Rusije i Irana bio završetak izgradnje železničkog dela međunarodnog trasportnog koridora „Sever-jug“.

„Pregovori su u aktivnoj fazi, Iran je veoma zainteresovan za završetak izgradnje tog koridora, a rešava se i pitanje izgradnje 165 kilometara železničke pruge. Projekat za izgradnju pruge na relaciji Kazvin-Rašt oduzeo je mnogo vremena zbog svoje lokacije, masivnih planina na trasi, kao i celokupne inženjerske složenosti; sve to je malo usporilo njegovu izgradnju. Nakon završetka poslednje faze koridora „Sever-jug“ i puštanjem u rad prstenaste železničke linije između Rašta i Astare, nadam se da ćemo videti široku ekonomsku i trgovinsku saradnju između zemalja u tom regionu“, rekao je Ardakanijan.

On je istakao da je Iran ratifikovao sporazum sa Evroazijskim ekonomskim savezom o zoni slobodne trgovine, zbog čega je 800 artikala dobilo povlašćene cene carine.

„To će biti značajan napredak za trgovinu u regionu“, zaključio je iranski ministar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala