Hoće li posle Platinija „pasti“ još neka fudbalska legenda

© REUTERS / Pierre AlbouyMišel Platini
Mišel Platini - Sputnik Srbija
Pratite nas

Hapšenje bivšeg predsednika UEFA Mišela Platinija, koji je, po mišljenju dugogodišnjeg sportskog novinara Dobrivoja Bobija Jankovića, „fudbalska legenda najvišeg formata“, posledica je dolaska fudbala na granicu u kojoj je „najvažnija sporedna stvar na svetu“ sve manje sport, a sve više biznis.

Neće se sa Platinijem i njegovim slučajem učiniti mnogo

„U takvoj situaciji logično je da i tako značajna ličnost, kao što je Mišel Platini, mora biti podvrgnuta kaznama“, dodao je Janković.

„Bogati svet koji je kolonizovao male zemlje, čini svašta i još se to podvodi pod sport, ali ukoliko fudbal ne ostane sport, nego postane samo biznis, biće još hapšenja sitnih profitera, možda ih bude i desetine hiljada, uključujući možda i neke buduće legende poput Platinija“, smatra sagovornik Sputnjika.

„Fudbal je sport koji privlači najveći kapital, a FIFA i UEFA su najbogatije agencije, odnosno firme na svetu“, ističe Bobi Janković.

„Uz to, pojavila se poplava raznih kladionica, koje dolaze do zavedenog naroda, ali pošto se publika prva osvesti, iako je sada u nesvesnom stanju, misleći da je sve u redu, shvatiće da je 150 miliona za noge nekog igrača vrlo uvredljiva činjenica za kulturni deo čovečanstva. Neće se sa Platinijem i njegovim slučajem učiniti mnogo, ali će se povući jedan korak, kao opomena. Bojim se da fudbalski sve ne ostane samo na takvoj opomeni“, kaže Janković.

Svaka suspenzija dođe i prođe

Komentarišući navode francuskog lista „Mond“, prema kojima finansijsko tužilaštvo Francuske istražuje Platinija zbog „navodnih aktivnih i pasivnih dela podmićivanja službenika“ prilikom dodele domaćinstva fudbalskog Mundijala Kataru, Janković kaže da se ta odrednica odnosi na novac i usluge.

„Ne mora on da daje samo pare, on može da bude takav ’most-biznismen‘ za ogromne poslove. Dok sud ne kaže svoje, prilično je glupo nabrajati šta je Platini učinio, ali mene dugo muči jedna činjenica u pogledu na naš fudbal. U sjajnom fudbalskom centru Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi, dok je Platini bio predsednik UEFA, požurili su odmah da jednom od terena, i to glavnom, daju ime ’Mišel Platini‘. Tako da bi sad mogli da skinu to, jer veo kriminala se polako podiže i to je najznačajnija činjenica“, ističe Janković.

Objašnjavajući „suspenziju van fudbala“ koju je Platini dobio 2016. godine, jer je ustanovljeno da je primio mito od tadašnjeg prvog čoveka FIFA Sepa Blatera u iznosu od dva miliona švajcarskih franaka, Janković kaže da je svaka suspenzija nekakva opomena.

„Međutim, svaka suspenzija dođe i prođe, to se tako radi u zapadnoevropskom i američkom zakonodavstvu. Malo se tu pripreti, neko nekog obruka u javnosti i to se, uglavnom, svede na to“, zaključio je Janković.

Bivši predsednik Evropske fudbalske unije Mišel Platini uhapšen je u Nanteru u okviru istrage o dodeli organizacije Svetskog prvenstva Kataru 2022. godine.

Platini, prvi čovek UEFA u periodu od 2007. do 2015. godine, priveden je jer postoji sumnja da je bilo nelegalnih radnji prilikom glasanja u korist Katara u decembru 2010.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala