Burno u sedištu EU: Sukob zbog Albanije i Severne Makedonije

© REUTERS / Francois LenoirEU
EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zemlje članice EU sukobile su se oko problema u vezi sa početkom pristupnih pregovora Albanije i Severne Makedonije.

U najnovijem zajedničkom izveštaju, kako prenosi Rojters, nalazi se da bi odluka o te dve države mogla da bude odložena do oktobra, do kada će i nemački parlament to razmotriti.

Putokaz - ilustracija - Sputnik Srbija
Vrata EU i NATO-a vode u istu sobu, čim dođete u Brisel, upali ste u klopku

Tokom sastanka Kipar je zapretio da će uložiti veto na svaki dogovor o proširenju, ukoliko EU ne pooštri svoj stav o istraživanju prirodnog gasa koji sprovodi Turska u istočnom Mediteranu, piše britanska agencija.

Ministri 28 zemalja članica sastaće se i danas kako bi razmotrili početak formalnih pregovora o članstvu dve balkanske države.

„Bilo je velikog neslaganja među predstavnicima zemalja članica i nije sigurno da će svi ministri moći da se dogovore“, rekao je neimenovani diplomata iz EU.

Kipar je zapretio i da će blokirati ceo tekst koji se odnosi na buduću perspektivu svih zemalja koje teže da se pridruže Uniji, a među kojima su i Srbija, Crna Gora i BiH, i sve to će učiniti ukoliko se ne reši problem sa Turskom.

Prema rečima istog diplomate, Nikozija zahteva zajednički stav EU o pitanju istraživanja prirodnog gasa u istočnom Mediteranu koji sprovodi Turska, što, prema rečima kiparskih Grka, narušava ekskluzivnu komercijalnu oblast.

Holandski parlament izjasnio se ranije protiv otvaranja pregovora EU i Albanije, ali je prihvatio da počnu pregovori sa Severnom Makedonijom; takav stav zvanični Amsterdam zauzima i na sednicama lidera zemalja članica EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala