Bugarski poslanik Makedoniji: Prekinite sa glupostima ako želite da vidite EU

CC0 / / Glavni grad Bugarske, Sofija
Glavni grad Bugarske, Sofija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnik Bugarske u Evropskom parlamentu, član nacionalističke partije VMRO-BND, Angel Džambaski ponovo je oštro kritikovao stav Severne Makedonije povodom spornih istorijskih momenata, za čije je razjašnjenje zadužena zajednička bugarsko-makedonska komisija, zatraživši da „prekine sa glupostima, ako se nada da će jednog dana videti EU“.

Džambaski se osvrnuo na pitanje nacionalne pripadnosti revolucionara Goce Delčeva. Prema rečima poslanika, Bugarska ne sme dozvoliti svom susedu da menja istorijske činjenice. On je takođe ponovo rekao da „makedonska nacija nije postojala do 1944. godine“.

„To su činjenice koje su prikazane u dokumentima, u istorijskim izvorima“, rekao je poslanik.

Pored toga, Džambaski je one koji insistiraju na tome da je Goce Delčev makedonskog porekla, nazvao „neznalicama sa zlim namerama“, koji ne treba da mu pripisuju makedonsko poreklo.

Džambaski je pozvao Bugarsku da objasni vladi Severne Makedonije da je članstvo zemlje u EU moguće samo u slučaju rešavanja spornih pitanja.

„Neka oni prekinu sa tim glupostima, ako žele da vide Evropsku uniju, a ne samo da budu samo neka provincija Kosovo“.

Podsetimo, ranije je predsednik VMRO-BND Krasimir Karakačanov optužio Skoplje da pokušava da falsifikuje istorijske činjenice i dodao da se u tom slučaju zemlja ne može pridružiti EU i NATO-u. Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva takođe je rekla da makedonsku decu već nekoliko generacija uče „otvorene laži“.

Zajednička bugarsko-makedonska komisija za istorijska pitanja bavi se rešavanjem sporova po pitanju toga kako se zajedničke istorijske činjenice prikazuju u bugarskim i makedonskim udžbenicima. Tokom delovanja komisije stručnjaci su uspeli da se dogovore o zajedničkom obeležavanju sećanja na cara Samuila i svete braće Ćirila i Metodija. Međutim, predlog Skoplja o zajedničkom obeležavanju dana Goce Delčeva 7. oktobra izazvalo je oštru reakciju Sofije. Prema rečima Zaharijeve, Bugarska nikada neće pristati na obeležavanje sećanja na revolucionara na dan kada je Sofija predala njegove ostatke Skoplju.

U Bugarskoj se dan sećanja na Goce Delčeva obeležava 4. februara i 4. maja, odnosno na dan kada je rođen i poginuo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala