Američki biznismeni žele „mirovni sporazum“ sa Kinom

© REUTERS / Aly SongTrgovinski rat Amerike i Kine
Trgovinski rat Amerike i Kine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Brojne američke kompanije izjasnile su se da su protiv uvođenja novih trgovinskih ograničenja kada je reč o Kini, pre svega, jer ne postoji dovoljno proizvoda na svetskom tržištu koji bi mogli da zamene kineske, prenose američki mediji.

Takve izjave američkih biznismena pre svega su se mogle čuti tokom zasedanja Komisije za međunarodnu trgovinu SAD.

Tu su predstavnici tekstilne industrije, zatim poljoprivredne, a ima i onih koji se bave proizvodnjom vatrometa, koji veliki deo repromaterijala nabavljaju upravo iz Kine.

Međutim, uprkos vapajima američkih biznismenima, iz Vašingtona se još uvek ne mogu čuti nikakve pomirljive reči kada je reč o trgovinskom konfliktu sa Kinom.

Štaviše, ministar SAD Vilbur Ros je izjavio da čak i ako dođe do susreta predsednika SAD i Kine — Donalda Trampa i Si Đinpinga, kao što je to dogovoreno, malo je verovatno da će tada biti sklopljen određeni trgovinski sporazum.

„U najboljem slučaju će obe strane izraziti spremnost da se pregovori po tom pitanju obnove, dok bi u najgorem sve moglo da ostane kako i jeste“, istakao je.

Međutim, dodao je Ros, u slučaju da se uvedu dodatne tarife na uvoz kineskih proizvoda, one bi se odrazile na kineski izvoz u visini od oko 300 milijardi dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala