Male hidroelektrane — gde je granica održivog razvoja?

Energija Sputnjika: Gradnja minihidroelektrana
Pratite nas
Iako se grade u Srbiji već duže od veka, izgradnja malih hidroelektrana danas je u žiži javnosti zbog toga što ugrožavaju životnu sredinu, pogotovo one koje se grade tako što se voda „uhvati“ u cev i onda sprovodi do turbine.

Voda je resurs kojeg nema dovoljno na planeti. Niko nema tapiju na njeno korišćenje, ali mnogi pokušavaju njome da gospodare, a pogotovo vodom za piće. Već se vode ratovi zbog vode, jer ona je neophodna za život na planeti. Pitanje je, međutim, kako proceniti da njeno korišćenje ne bude štetno? Gde je granica održivog razvoja? Koja je to sinergija?

O čemu se zapravo radi i šta preduzeti dalje u današnjoj emisiji „Energija Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa prof. dr Svetlanom Stevović, naučnom savetnicom za obnovljive izvore energije Inovacionog centra Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Sagovornicu „Energije Sputnjika“ pitamo i koje vrste malih hidroelektrana zapravo postoje. Da li one, ako se poštuju sva pravila struke, mogu da ugroze ili štite životnu sredinu? Da li je i koliko opasno graditi ih u zaštićenim područjima? Šta kažu evropska i svetska iskustva?

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala