Krije li se iza „otopljavanja“ odnosa između Londona i Moskve — nova zapadna podvala

© Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaTereza Mej i Vladimir Putin
Tereza Mej i Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ako je verovati „Gardijanu“, „proleće“ u odnosima Rusije i Velike Britanije samo što nije stiglo. Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i britanske premijerke Tereze Mej mogao bi biti održan u Osaki već naredne nedelje, ako obe strane budu uverene da će biti produktivan.

 

„Moskva nikada nije bila generator problema na relaciji Rusija-Velika Britanija, jer Rusija nikada nije pravila Britaniji nikakav problem, niti se mešala u unutrašnju politiku i stavljala prepreke na puteve britanske spoljne politike“, kaže za Sputnjik politički analitičar Dragomir Anđelković.

Tereza Mej i Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Stiže „proleće“ u odnosima Rusije i Velike Britanije

„Sve je činjeno obrnuto, jer Britanija je na razne načine postupala agresivno prema Rusiji i pokušavala da je omalovažava. Ipak, Rusija neće biti prepreka za normalizaciju odnosa, ako stvarno Britanija to želi“, smatra sagovornik Sputnjika.

„Problem je što Britanija, evidentno, pokušava da kompenzuje gubitak moći. To više nije velika sila kakva je nekad bila i svoj nedostatak moći se trudi da kompenzuje tako što će biti agresivno sredstvo u funkciji tuđih interesa, pa je pokušavala u nekim periodima da bude agresivnija od bilo koga drugog u okviru EU, odnosno da bude mnogo agresivnija od Amerike u odnosu prema Rusiji“, kaže Anđelković.

„Ako tako nastavi, sigurno je da neće dobro proći, a to ni nije način da se sa Moskvom išta postigne. Ako Britanija počne razumno da se ponaša, pragmatično gledajući svoj realan interes, Rusija će tako nešto prihvatiti“, smatra Anđelković.

Na pitanje kolika je moć Tereze Mej kao odlazeće premijerke u vezi sa uspostavljanjem novih odnosa sa Rusijom, Anđelković odgovara da niti ona ima takvu snagu u Britaniji, niti Britanija ima takvu snagu na međunarodnoj areni.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija
Kremlj: Rusija neće menjati svoje ponašanje prema Velikoj Britaniji

„Britanija je samo senka onoga što je nekad bila, tako da je cela priča od sekundarnog značaja. Da su u pitanju Amerika i Tramp, onda bi Rusija tome pridavala veći značaj i to bi bio početak otopljavanja u međunarodnim odnosima. Kad se radi o Britaniji, to je ipak za Rusiju sekundarno pitanje, jer Britanija je sila prošlosti“, zaključuje Anđelković.

Aleksandar Asafov, politički analitičar iz Rusije, smatra da se, u svakom slučaju, bez obzira na sadašnji položaj Mejove, takav gest može shvatiti kao gest dobre volje.

„Taj sastanak se može održati kako bi se sumirali rezultati njenog mandata, da bi diskutovali o mogućim teškim trenucima. Naravno, ona nema neki ozbiljan značaj za buduće odnose, ali, u svakom slučaju, kao sastanak kojim bi se okončala napetost između Velike Britanije i Rusije, koja je nastala uz neposredno učešće same Tereze Mej, ovaj sastanak može biti svrsishodan“, smatra Asafov.

Generalni direktor ruskog Instituta za instrumente političke analize Aleksandar Vladimirovič Špunt kaže da nivo međusobnih odnosa između Rusije i Velike Britanije ni na koji način nije određen nivoom lične komunikacije između Vladimira Putina i britanske premijerke.

On dodaje da lideri svih zemalja žive u paradigmi državne politike i da normalna savremena država ne dozvoljava da se lična pristrasnost ili antipatije mešaju u to. Špunt smatra da će se sastanak verovatno održati, ali će biti izrazito formalnog karaktera.

Ambasada Rusije u Londonu - Sputnik Srbija
Rusiji svejedno ko će doći posle Mejove

„Što se tiče samog sistema međusobnih odnosa između Velike Britanije i Rusije, ja ne vidim nijedan razlog zbog koga bi oni sad mogli postati bolji. Pre svega, jer nema zainteresovane strane. Nema toga ko bi, sa jedne strane, bio dovoljno zainteresovan da se ti odnosi uspostave, bar u onoj meri kakvi su bili pre slučaja ’Skripalj‘, a da u isto vreme te zainteresovane osobe ili grupe osoba budu toliko uticajne, da imaju mogućnost da utiču na politiku u svojoj zemlji“, kaže naš sagovornik.

Špunt podseća da u Nemačkoj postoji uticajna grupa u poslovnim krugovima koja ozbiljno lobira za Vladu i kancelara, dok u Velikoj Britaniji ne postoji ništa slično. Čak i ako je neko od britanskih poslovnih ljudi konkretno zainteresovan za poboljšanje odnosa, a ima takvih, jer biznis u Velikoj Britaniji mnogo gubi zbog pogoršanih odnosa sa Rusijom, onda ne postoji nikakvo sredstvo koje bi moglo da utiče na poziciju kabineta.

„Pored toga, treba razumeti da odlazak Tereze Mej i dolazak Borisa Džonsona, koji se ne može nazvati simpatizerom Moskve, teško da će dati dodatni zamah poboljšanju odnosa. Jednostavno, ne postoji mehanizam koji bi pokrenuo taj proces. Mi dobro znamo da problem nije na strani Rusije, nego na strani Velike Britanije“, zaključio je Špunt.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je da komentariše eventualni susret Putina i Mejove, jer „za sada nema nikakvih informacija“ da će do sastanka i doći.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala