Kontraofanziva: „Huavej“ traži milijardu dolara za korišćenje svojih patenata u SAD

CC0 / Balkan Photos / Američka zastava i logo kineske firme "Huavej"
Američka zastava i logo kineske firme Huavej - Sputnik Srbija
Pratite nas

Prošlo je mesec dana od početka „slučaja ’Huavej‘“, odnosno otkako je američka administracija povukla prvi očigledni ofanzivni potez u, već duže vreme, tinjajućem trgovinskom ratu sa Kinom.

Od momenta kada je predsednik SAD zabranio prodaju američke tehnologije kineskim kompanijama, tehnološki gigant iz Šendžena i jedan od najvećih globalnih igrača na polju mobilne telefonije postao je glavna meta Trampove „ratoborne“ ekonomske politike.

Huavej - Sputnik Srbija
Zbogom „Androidu“: „Huavej“ prelazi na rusku „Auroru“?

Iako se do sada uglavnom govorilo o posledicama koje već jeste, kao i o onima koje bi dalje mogao da pretrpi „Huavej“, sada je izgleda došlo vreme za kontraofanzivu, prenosi B 92.

Kineska kompanija je najavila da od američkog telekomunikacionog konglomerata — kompanije „Verizon“ potražuje ni manje ni više nego — milijardu dolara!

„Huavejov“ zahtev se zasniva na mnogobrojnim patentima i tehnologijama na koje polaže prava, a koje „Verizon“ koristi u svom poslovanju.

Prema tvrdnjama kineske kompanije, „Verizon“ krši prava korišćenja za više od 230 patenata, koji se odnose na raznovrsnu telekomunikacionu opremu (žičanu infrastrukturu, mrežnu opremu, IoT rešenja i dr.), a za koje je „Huavej“ nosilac licence.

Međutim, „Verizon“ nije jedini, budući da bi „Huaveju“ „na meti“ moglo da se nađe još dvadesetak kompanija koje posluju sa američkim telekomunikacionim gigantom.

Kako je objavila agencija Rojters, predstavnici dve kompanije su se već nekoliko puta sastali u Njujorku, ali nijedna od „zaraćenih“ strana se još uvek nije oglasila po pitanju enormnog potraživanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala