Kapetan Dragan kažnjen samicom u hrvatskom zatvoru

© AFP 2023 / STRDragan Vasiljković Kapetan Dragan
Dragan Vasiljković Kapetan Dragan - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, kažnjen je sa 30 dana samice u hrvatskom zatvoru u Lepoglavi, zbog navodnog obraćanja srpskim medijima putem pisama, ali njegov advokat Dragan Palibrk ukazuje da se Vasiljković nije nijednom obratio medijima, već isključivo njemu.

Nezakonito je kažnjen samicom, samo zato što je, prema oceni advokata, ukazivao na težak položaj svih srpskih osuđenika u hrvatskom zatvoru, a ne jer je navodno prekršio zatvorska pravila.

Kapetan Dragan - Sputnik Srbija
Kapetan Dragan ostaje u zatvoru, sud odbio njegov zahtev

„Vasiljković nije ni na koji način komunicirao sa srpskim medijima, pa ni sa listom ’Informer‘ u kojem su ta pisma objavljena, već je pisma slao meni kao svom prijatelju i advokatu, a ja sam smatrao da bi, s obzirom na činjenicu kako se katastrofalno postupa prema zatvorenicima sprske nacionalnosti, bilo bitno i potrebno da se javnost sa tim upozna“, naglasio je Palibrk u izjavi za Tanjug.

On je dodao da je njegova odluka, kao Vasiljkovićevog advokata, da o svemu što on, kao i drugih četrdesetak zatvorenika sprske nacionalnosti u Lepolavi trpe, obavesti javnost u Srbiji.

Palibrk kaže da ovde nije u pitanju samo Kapetan Dragan, jer on za sebe ne traži ništa.

„On tu istupa kao Srbin, neko ko je u narodu zapamćen kao heroj i svoju snagu autoriteta koristi da pomogne drugima“, napomenuo je Palibrk.

Vasiljković je osuđen na 13 i po godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj.

Kazna mu ističe 20. marta 2020. godine. Jedna molba za uslovni otpust mu je već odbijena.

To je, kako kaže Palibrk, još jedna stvar na koju mu je Vasiljković ukazao, jer se većini zatvorenika hrvatske nacionalnosti, maltene po pravilu, uslovni otpust odobrava posle dve trećine odležane kazne.

„Ako si Srbin, možeš da odležiš i 97 odsto kazne, ali ne budeš pušten. To je još jedna od simptomatičnih pojava koje se dešavaju ljudima na izdržavanju kazni u hrvatskim zatvorima, a koji su sprske nacionalnosti“, ukazao je beogradski advokat.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala