Dodikova poruka iz Budimpešte: Republika Srpska neće pristati na članstvo u NATO-u

© Kabinet Predsedavajuceg Predsednistva BiHMilorad Dodik na liturgiji u Budimpešti
Milorad Dodik na liturgiji u Budimpešti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Budimpešti na sastanku sa predstavnicima Srba u Mađarskoj da Republika Srpska sledi Srbiju i da neće pristati na članstvo u NATO-u.
Milorad Dodik u Mađarskoj - Sputnik Srbija
Dodik: Mađarska primer zemlje gde se poštuju prava Srba

On je istakao da je NATO bombardovanje Republike Srpske i tadašnje Savezne republike Jugoslavije ostavilo posledice i da je zbog toga došlo i do povećanja broja malignih bolesti, čak i kod dece, prenosi RTRS.

Dodik je podsetio da je u Banjaluci napravljena roditeljska kuća za boravak dece koja dolaze na lečenje i za njihove roditelja.

„Ne govorimo da treba stvarati neprijateljstvo, ali ne možete očekivati da ja i ljudi prihvatimo NATO“, poručio je Dodik.

Ističući da Republika Srpska ima stabilnu vlast, za razliku od ostatka BiH, Dodik je rekao da je Srpska jedina koja može da funkcioniše u BiH i da je samoodrživa.

On je istakao dobre veze Srpske sa Rusijom i podsetio da je Rusija u Savetu bezbednosti sprečila donošenje rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici.

Dodik je predstavnicima Srba rekao i da je Republika Srpska odbila da pravi migracione centre na svojoj teritoriji.

Dodik na liturgiji

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik prisustvuje liturgiji u Srpskoj crkvi u Budimpešti. Liturgiji prisustvuju i Vera Pejić Stupor, koja je predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj, kao i Ljubomir Aleksov, predstavnik Srba u Parlamentu Mađarske.

Nakon liturgije, predviđen je sastanak sa predstavnicima Srba u Mađarskoj. Dodik se nalazi u trodnevnoj poseti u Mađarskoj, a sutra će se sastati i sa premijerom i predsednikom Mađarske Viktorom Orbanom i Janošem Aderom, prenosi RTRS.

Dodik će se danas sastati i sa episkopom budimskim Lukijanom. Srpski član Predsedništva sinoć se u Budimpešti sastao i sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj. Pravoslavna crkva Svetog Georgija u Budimpešti, u svakodnevnom govoru poznata pod imenom Srpska crkva, jedini je hram Srpske pravoslavne crkve u Budimpešti, glavnom gradu Mađarske. Crkva pripada Eparhiji budimskoj.

Crkva Svetog Georgija je smeštena u samom centru Budimpešte, na manje od 100 metara od Vaci ulice, glavne pešačke zone grada.

Značajno je naglasiti i da je Crkva Svetog Georgija jedan od najvelelepnijih baroknih hramova u celoj Budimpešti. Crkva je pod zaštitom Državne kancelarije za kulturno nasleđe Mađarske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala