Defile crvenih jedrenjaka i veličanstven vatromet u Sankt Peterburgu (video, foto)

© AP Photo / Dmitri LovetskyJedrenjak prolazi ispod mosta na Nevi
Jedrenjak prolazi ispod mosta na Nevi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Praznik maturanata pod imenom „Vatrena jedra“, koji se tokom poslednjih pola veka svakog juna održava u Sankt Peterburgu, ove godine je zakazan za 23. i 24. juna. Osim u defileu crvenih jedrenjaka, prisutni će moći da uživaju i u veličanstvenom vatrometu.

„Crvena jedra“ je naziv za praznik koji proslavljaju maturanti škola u Sankt Peterburgu, a koji je krajem šezdesetih godina prošlog veka postao izrazito popularan zahvaljujući istoimenom filmu, koji je snimljen na osnovu knjige Aleksandra Grina. Praznik se prvi put održao 27. juna 1968. godine. Tog dana, lenjingradski učenici su prvi put na Nevi videli brigantinu sa crvenim jedrima, koja je kasnije postala obeležje praznika.

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaJedrenjak prolazi ispod mosta na Nevi
Defile crvenih jedrenjaka i veličanstven vatromet u Sankt Peterburgu (video, foto) - Sputnik Srbija
Jedrenjak prolazi ispod mosta na Nevi

Tradicija proslave praznika prekinuta je 1979. godine i tek nakon 25 godina je obnovljena, i to na inicijativu Administracije Sankt Peterburga, Akcionarske banke „Rusija“ i „Petog kanala“. Praznik je ponovo počeo da se obeležava 24. juna 2005. godine.

Od tada se njegovo područje obeležavanja značajno proširilo, a za gradsku manifestaciju je čuo ceo svet. Naime, praznik „Crvena jedra“ je zaveden u Registar svetskog turističkog događaja i preporučuje se za posetu u 20 zemalja EU.

© AP Photo / Dmitri LovetskyJedrenjak prolazi ispod mosta na Nevi
Defile crvenih jedrenjaka i veličanstven vatromet u Sankt Peterburgu (video, foto) - Sputnik Srbija
Jedrenjak prolazi ispod mosta na Nevi

Svake godine praznik „Crvena jedra“ okuplja stotine hiljada gledalaca u centru Sankt Peterburga i višemilionsku publiku „Petog kanala“, koji uživo prenosi ovaj događaj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala