Cipras: Sankcije za Ankaru zbog bušotina oko Kipra

© REUTERS / PIROSCHKA VAN DE WOUWAleksis Cipras
Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je „da ukoliko se potvrde sumnje da je Turska napravila bušotine za prirodan gas u kiparskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, tada EU treba da usvoji sankcije protiv Ankare“, prenosi portal „a1on“.

Cipras je poručio Grcima da „treba da se osećaju bezbedno“.

Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Ne zna EU kako je to imati „agresivnog suseda“

On je istakao da „turska provokacija i kršenje međunarodnog prava od strane Ankare ne pokazuju snagu, već slabost“, dodavši da Grčka ima snažnu poziciju, ali i veću ulogu na međunarodnom nivou nakon „velikog i smelog istorijskog koraka u rešavanju dugogodišnjeg spora sa severnim susedom“.

Grčki premijer je razgovarao i sa predsednikom Kipra Nikosom Anastasiadisom povodom zajedničkih koordinisanih aktivnosti.

„Čak i da se usvoje sankcije protiv Turske, ako se potvrdi da postoje bušotine za prirodan gas u kiparskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, onaj ko krši suverena prava Republike Kipra, koja je država-članica EU, suočiće se sa posledicama“, rekao je Cipras.

Prema grčkim vladinim izvorima, tokom jučerašnjeg vanrednog sastanka grčkog Saveta za spoljne poslove i odbranu bili su određeni diplomatski koraci u koordinaciji sa Kiprom.

Tokom današnjeg sastanka Saveta za spoljne poslove EU šef grčke diplomatije Jorgos Katrugalos je zajedno sa svojim kiparskim kolegom, kako su javili iz grčkog MSP-a, obavestio druge ministre zemalja-članica EU o „nelegalnim aktivnostima Turske koji eskaliraju u kiparskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni i zahtevali su neophodnu podršku EU“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala