Amerika protiv rezervnih sastava policije Republike Srpske

© Sputnik / Dejan SimićSpecijalne jedinice policije RS
Specijalne jedinice policije RS - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer tokom posete Bosni i Hercegovini sastao se u Ambasadi SAD u Sarajevu sa čelnicima policijskih agencija u BiH.
Metju Palmer - Sputnik Srbija
Palmer: Kakve veze imaju KiM i BiH?

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara, koji je prisustvovao sastanku, tvrdi da se Palmer izjasnio protiv uspostavljanja rezervnih sastava policije Republike Srpske.

„Fena“ prenosi da su, prema Čamparinim rečima, Palmer, ali i Ambasada SAD, izrazili stav protivan uspostavljanja rezervnih sastava policijskih struktura u Republici Srpskoj i to nikako ne podržavaju, posebno imajući u vidu da su SAD uložile mnogo sredstava u bezbednosni sektor u BiH.

„Veoma im je stalo do bezbednosnog sistema u BiH i mišljenja su da rezervni sastavi ne mogu da doprinesu poboljšanju bezbednosne situacije. Ostaju nam (SAD) i dalje partneri, pružiće nam svu pomoć i kada su u pitanju migracije, ali i drugi izazovi iz oblasti bezbednosti“, dodao je Čampara.

Navodi se da su sastanku sa Palmerom, pored Čampare, prisustvovali i ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, direktor Policije RS Darko Ćulum, kao i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tela Mirsad Vilić, direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH Osman Mehmedagić, direktor Granične policije BiH Zoran Galić i predstavnici policije i Službe za strance Distrikta Brčko.

„Fena“ navodi da su učesnici sastanka ukazali i na probleme sa kojima su suočeni kada je u pitanju odgovor na migrantsku krizu, poput nedovoljnog broja policijskih snaga koje obezbeđuju državnu granicu i da je razgovarano o mogućnostima razmene policijskih službenika i službenika drugih agencija.

Čampara je poručio da je federalni MUP u svakom trenutku spreman da pošalje određeni broj policijskih službenika na istočnu granicu BiH, ocenjujući da se ne radi o bilo kakvom zadiranju u nadležnosti.

„Spremni smo da prihvatimo pomoć MUP-a RS, ukoliko bude potrebno, u Unsko-sanskom kantonu. Svi moramo maksimalno da se uključimo u ovo pitanje, jer migracije neće stati, pitanje je samo koliko migranata će ulaziti u BiH“, zaključio je Čampara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala