Zašto je voda iz plastičnih flaša sve opasnija

CC0 / piksabej / Plastična boca
Plastična boca - Sputnik Srbija
Pratite nas
Neke čestice su dovoljno sitne i mogle bi ući u naše tkivo i u njemu izazvati reakciju imunološkog sistema...

Svakog dana kroz hranu i piće unosimo malene mikroskopske komadiće plastike. One se nalaze u svemu što konzumiramo, pa čak i u vazduhu koji udišemo.

Bolnica - Sputnik Srbija
Bolesti koje su izmislili kako bi na nama zaradili (foto)

Tako Amerikanci prosečno svake godine pojedu, popiju i udahnu između 74.000 do 121.000 takvih čestica, što zavisi od njihovih godina i pola, pokazalo je poslednje istraživanje. Oni koji piju vodu iz plastičnih flaša unesu u svoj organizam 90.000 čestica plastike više na godišnjem nivou, navodi se u studiji objavljenoj u magazinu „Envajronmental sajens end tehnolodži“.

Za sada uticaj na naše zdravlje nije u potpunosti poznat. Istraživanja pokazuju kako su neke čestice dovoljno sitne i mogle bi ući u naše tkivo i tako podstaći reakciju imunološkog sistema, ili bi mogleda ispuste toksične supstance ili zagađivače koje smo apsorbovali iz okoline, uključujući i teške metale, piše „Si-En-En“.

Kako mikroplastika završava u našoj hrani i piću?

Životinje koje konzumiramo udišu čestice plastike iz okoline, a mikroplastika u našoj hrani završi tokom proizvodnje i pakovanja, što su pokazale već ranije studije. Istraživači su u ovoj studiji analizirali 26 prethodnih studija o konzumaciji čestica mikroplastike u osam kategorija: vazduhu, alkoholu, vodi u flaši, medu, morskoj hrani, soli, šećeru i vodi iz slavine. Ostala hrana, uključujući meso i povrće, nije bila uključena u tu analizu zbog nedovoljnih podataka.

Istraživači su procenili prosečnu konzumaciju u ovim kategorijama. Otkrili su kako godišnje dečaci unesu ili udahnu oko 81.000 čestica, 121.000 čestica muškarci, 74.000 devojčice i 98.000 žene, prenosi hrvatski Ekspres.

A čini se kako je ključ u količini unesene mikroplastike količina vode iz flaše koju popijemo. Tako istraživači procenjuju da zahvaljujući vodi koju pijemo iz plastične flaše unosimo još i više i to dečaci 75.000 čestica, 127.000 muškarci, 64.000 devojčice i 93.000 žene. Oni koji konzumiraju samo vodu iz slavine, unose samo između 3.000 i 6.000 čestica.

„Naše procene konzumacije mikroplastike u SAD verovatno su drastično potcenjene“, zaključuju autori studije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala