Saudijski prestolonaslednik poručio Iranu: Krivi ste!

© AP Photo / Ricardo MazalanMuhamed bin Salman
Muhamed bin Salman - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saudijski prestolonaslednik princ Muhamed bin Salman optužio je Iran za dva napada na tankere u vitalnom Omanskom zalivu, navodi se u delovima njegovog intervjua objavljenog u nedelju.

Saudijski princ je u intervjuu za list „Ašark al-Avsat“ pozvao međunarodnu zajednicu da zauzme „odlučan stav“ protiv onoga što smatra iranskom agresijom.

Satelitski snimak saudijskog tankera kod Ujedinjenih Arapskih Emirata  - Sputnik Srbija
Zapaljeni tankeri u Omanskom zalivu bi mogli da potope Zapad

„Iranski režim nije poštovao posetu japanskog premijera Teheranu i odgovorio je na njegove napore da smiri tenzije napadom na dva tankera, od kojih je jedan bio japanski“, rekao je Muhamed bin Salman.

„Ne želimo rat u regionu… Ali nećemo oklevati da odgovorimo na sve pretnje našem narodu, našem suverenitetu, našem teritorijalnom integritetu i našim vitalnim interesima“, dodao je princ.

Dana 13. juna dva naftna tankera, „Kokuka kurejdžos“, registrovan u Panami kojim upravlja japanska kompanija „Kokuka sangio“ i „Front alter“, koji plovi pod zastavom Maršalskih Ostrva, a u vlasništvu norveškog „Frontlajna“, pogođeni su eksplozivnim napravama u Omanskom zalivu, blizu tesnaca Hormuz. Ubrzo posle eksplozija, japansko Ministarstvo trgovine saopštilo je da su oba tankera prevozila robu namenjenu Japanu.

Sjedinjene Američke Države su optužile Iran za napad na brodove, ali nisu iznele nikakav dokaz u prilog toj tvrdnji. Američka vojska je objavila snimak koji pokazuje navodni napad Irana, na kojem iranske snage uklanjaju neeksplodiranu minu sa jednog od tankera. Na snimku se ne vide ni natpisi ni zastave koji bi potvrdili navode američke vojske. Iran je demantovao sve navode o svojoj ulozi u incidentu.

Saudijski princ prestolonaslednik je istakao u intervjuu da strateški odnosi Kraljevine sa Sjedinjenim Državama neće biti narušeni „medijskom kampanjom ili nekim stavovima koje objavljuju američki entiteti“, aludirajući na medijsku pažnju koju je prošle godine izazvalo ubistvo novinara Džamala Hašogija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala