Britanija šalje marince u Persijski zaliv

© AFP 2023 / KOEN VAN WEELZajednička vežba britanskih i holandskih marinaca
Zajednička vežba britanskih i holandskih marinaca - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velika Britanija je odlučila da pošalje stotinu marinaca u region Persijskog zaliva kako bi zaštitila svoje vojne i trgovačke brodove posle nedavnih incidenata u Omanskom zalivu, javljaju britanski mediji.

U četvrtak su eksplodirala i zapalila se dva naftna tankera — „Kokuka kurejdžos“ i „Front alter“ u Omanskom zalivu u blizini Hormuz tesnaca. Uzrok incidenata je nepoznat, ali su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija optužili Iran za napad na tankere.

Satelitski snimak saudijskog tankera kod Ujedinjenih Arapskih Emirata  - Sputnik Srbija
Zapaljeni tankeri u Omanskom zalivu bi mogli da potope Zapad

Prema „Sandej tajmsu“, marinci iz 42. Komandne baze u blizini grada Plimuta formiraće Radnu grupu za posebne namene br. 19, koja će patrolirati Persijskim zalivom, a biće smeštena u britanskoj mornaričkoj bazi u Bahreinu koja je otvorena prošle godine.

U petak je britanski Forin ofis optužio iransku revolucionarnu gardu da napada tankere u Omanskom zalivu. Dan ranije slične optužbe uputio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Teheran je odbacio optužbe, a zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov je osudio pokušaje SAD i Britanije da optuže Iran bez dokaza.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala