Amerika opet „pokazuje epruvetu sa belim prahom“

© AP Photo / Elise AmendolaKolin Pauel sa epruvetom
Kolin Pauel sa epruvetom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Neosnovane optužbe na račun Irana za situaciju u Omanskom zalivu „teško da se mogu uzeti u obzir“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Iransko naoružanje - Sputnik Srbija
Iran za sutra sprema odgovor Americi

„Nismo zaboravili epruvetu sa belim prahom (koju je 2003. godine državni sekretar SAD Kolin Pauel pokazao u SB UN kao dokaz navodnog posedovanja oružja za masovno uništenje kod Iraka, što kasnije nije bilo potvrđeno). Sećamo se toga. Zato smo naučili da se suzdržavamo od svih ocena i, kao i ranije, pozivamo da se trezveno oceni situacija i sačeka da se pojave neke ubedljivije informacije. Apsurdno je pozivanje na to da se radi o nekim tajnim podacima“, rekao je Peskov u intervjuu „Rusija 1“.

Prema njegovim rečima, „ovakvi incidenti zaista mogu da potkopaju osnovu međunarodne ekonomije i zato gole optužbe teško da se ovde mogu uzeti za ozbiljno“.

Podsetimo, 13. juna dva naftna tankera, „Kokuka kurejdžos“, registrovan u Panami kojim upravlja japanska kompanija „Kokuka sangio“ i „Front alter“, koji plovi pod zastavom Maršalskih Ostrva, a u vlasništvu norveškog „Frontlajna“, pogođeni su eksplozivnim napravama u Omanskom zalivu, blizu Ormuskog moreuza.

Ubrzo posle eksplozija, japansko Ministarstvo trgovine saopštilo je da su oba tankera prevozila robu namenjenu Japanu.

Sjedinjene Američke Države su optužile Iran za napad na brodove, ali nisu iznele nikakav dokaz u prilog toj tvrdnji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala