Zemlje-učesnice Konferencije o saradnji u Aziji potpisale zajedničku deklaraciju

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin na početku plenarne sednice lidera zemalja Konferencije za saradnju i merama poverenja u Aziji
Predsednik Rusije Vladimir Putin na početku plenarne sednice lidera zemalja Konferencije za saradnju i merama poverenja u Aziji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zemlje Konferencije o saradnji i merama poverenja u Aziji (SVMDA) zalažu se za otvorenu svetsku ekonomiju i transparentan trgovinski sistem izgrađen oko Svetske trgovinske organizacije, navodi se u deklaraciji petog samita SVMDA.

„Naglašavamo važnost otvorene svetske ekonomije koja omogućava svim zemljama i narodima da učestvuju u raspodeli koristi od globalizacije i ostajemo čvrsto posvećeni transparentnom, nediskriminatornom, otvorenom i sveobuhvatnom multilateralnom trgovinskom sistemu zasnovanom na STO, uzimajući u obzir proces reformi i snažno zagovaramo protiv svih oblika protekcionizma“, navodi se u dokumentu.

Zemlje su takođe naglasile da će zajednički napori na razvoju regionalne međusobne povezanosti, posebno integrisanih i konkurentnih transportno-logističkih sistema, doprinositi efikasnijem korišćenju trgovinskih mogućnosti između država-članica.

Zemlje takođe pozdravljaju napore za održavanje „Međunarodne decenije akcija ’Voda za održivi razvoj 2018—2028‘“.

U deklaraciji se takođe ističe da lideri zemalja Konferencije potvrđuju da nijedna država nema pravo da se direktno ili indirektno meša u unutrašnje poslove drugih zemalja, uključujući i smenu legitimne vlade, kao i da sve zemlje imaju pravo da samostalno određuju svoj politički sistem.

Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: Dosta je bilo borbi bez pravila

Zemlje-učesnice Konferencije o saradnji i merama za izgradnju poverenja u Aziji potvrdile su da Zajednički sveobuhvatni akcioni plan o iranskom nuklearnom programu nema alternativu i pozvale sve strane dogovora da u potpunosti ispunjavaju svoje obaveze.

„Potvrđujemo našu kontinuiranu podršku Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu koji i dalje predstavlja značajno postignuće multilateralne diplomatije, jednoglasno odobrenom Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 2231 iz 2015. godine, i naglašavamo da je Zajednički akcioni plan dokazao svoju efikasnost, da nema bolju alternativu u ovom trenutku i pozdravljamo punu implementaciju svojih obaveza u nuklearnoj oblasti od strane Irana, što je više puta potvrđeno od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), i pozivamo sve druge strane da u potpunosti ispune svoje obaveze prema Zajedničkom akcionom planu i rezoluciji 2231 Saveta bezbednosti UN kako bi zajednički ciljevi, koji su podstakli na potpisivanje sporazuma bili postignuti blagovremeno na propisani način“, naglašava se u dokumentu.

Izrael, koji je država članica Konferencije, protivi se ovom stavu deklaracije.

Učesnici Konferencije koji su potpisali Dogovor o neširenju nuklearnog naoružanja, potvrdili su svoju predanost ovom dokumentu, piše u deklaraciji.

„Zemlje-učesnice Konferencije o saradnji i merama poverenja u Aziji koje su države-potpisnice Dogovora o neširenju nuklearnog naoružanja ponovo potvrđuju svoju posvećenost zaštiti i jačanju univerzalnog karaktera, efikasnosti i kredibiliteta Dogovora“, ističe se u potpisanoj deklaraciji.

Strane su se takođe obavezale da će na sveobuhvatan i uravnotežen način promovisati tri ključne komponente ovog dogovora kako bi se osigurao uspeh konferencije, planirane za 2020. godinu, o razmatranju dejstva Dogovora.

Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: Dosta je bilo borbi bez pravila

Osim toga, učesnice konferencije u Dušanbeu izrazile su uverenost da „radeći zajedno u oblasti neširenja, razoružanja i kontrole oružja i sarađujući sa svim našim partnerima, značajno ćemo doprineti osiguranju bezbednijeg sveta“. Oni su takođe pozvali sve države da ispunjavaju svoje obaveze u oblasti razoružanja i neširenja oružja.

Zasedanje Konferencije o saradnji i merama poverenja u Aziji održava se u Dušanbeu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala