Tači na saslušanju posle sastanka u Parizu?

© AP Photo / Visar KryeziuHašim Tači
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nas
O podizanju optužnica protiv Albanaca pred Specijalnim sudom za zločine tzv. OVK nad Srbima i nealbancima govori se još od osnivanja tog suda, u decembru 2016. a sve su glasnije najave da bi uskoro na saslušanju trebalo da se nađu brat kosovskog premijera Daut Haradinaj, kosovski predsednik Hašim Tači i predsednik skupštine Kadri Veselji.

Ipak, konkretan potez još nije povučen, navodi „Blic“, a izvor lista iz diplomatskih krugova kaže da su se, između ostalog, čekala tumbanja unutar suda.

Tači: Radimo na tome da postanemo članica NATO-a što pre

„Prva saslušanja je već trebalo da se dogode, a sada se spominje opcija da bi mogli da uslede nakon sastanka lidera Zapadnog Balkana u Parizu 1. jula. Pitanje je da li će na listi pozvanih biti i kosovski premijer Haradinaj. Informacije su dvojake, prve govore da neće, jer su svedoci koji bi mogli da progovore o njegovim zločinima nestali sa lica zemlje, dok druge govore da svedoka ima, ali u inostranstvu, i da bi mogao da se nađe način da se dođe do njih“, kaže „Blicov“ izvor.

Tim povodom, list je kontaktirao Specijalni sud u Hagu, a na pitanje zašto još nisu podignute optužnice i da li je njihov izostanak proizvod političkog pritiska, portparol suda Kristofer Benet je kazao da je Specijalno tužilaštvo nezavisna institucija i da nad njihovom istragom nema političkog uticaja.

„Sprovodimo najopsežniju istragu i ne raspravljamo o rokovima za moguće optužnice“, poručio je on.

O tome ko bi mogao da se nađe na optužnicama, nije želeo da razgovara.

„Specijalizovano tužilaštvo ne daje informaciju niti o istrazi, niti o mogućim optužnicama iz političkih, pravnih i etičkih razloga“, rekao je Benet.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala