Sećanje na Sutjesku: Epska bitka između 120.000 nacista i 22.000 partizana

© Srna Aleksandra Janko76 godina od Bitke na Sutjesci
76 godina od Bitke na Sutjesci - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Nacionalnom parku „Sutjeska“ na Tjentištu obeležena je 76. godišnjica od Bitke na Sutjesci, u kojoj je poginulo više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta.
Obeležavanje godišnjice Bitke na Sutjesci - Sputnik Srbija
„Što to huči Sutjeska“: Partizani u „rovovima“ — bitka pod novim zastavama

Položeni su venci na partizansku Spomen-kosturnicu, gde počivaju kosti 3.301 borca, dok je u podnožju spomenika u Dolini heroja na Tjentištu održan istorijski čas, prenosi Tanjug.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite i predsednik Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Duško Milunović rekao je da je Bitka na Sutjesci bila jedna od najvećih bitaka do tada na ovim prostorima, ali i na prostorima čitave porobljene Evrope.

„Želimo da mladim generacijama prenesemo poruku o našoj antifašističkoj borbi, da istrajemo na našem antifašističkom opredeljenju, da se takvo zlo nikada ne ponovi“, rekao je Milunović, ističući da je partizanski pokret dao veliki doprinos konačnom slomu fašizma.

Na istorijskom času govorili su i predstavnici udruženja boraca NOR-a iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Obeležavanju godišnjice slavne bitke prisustvovali su poštovaoci partizanskog pokreta iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije.

U Bici na Sutjesci partizanski pokret je, uz ogromne žrtve, uspeo da odoli višestruko jačim nemačkim snagama, izvukavši se iz obruča na mestu gde je kasnije podignut veličanstveni spomenik u obliku dva velika, bela, kamena krila, koja simbolizuju proboj u slobodu.

U bici protiv 120.000 Nemaca, Italijana, Bugara, ustaša i domobrana, od oko 22.000 partizana, poginulo ih je više od 7.000.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala