Mnogi evropski političari misle da je Krim ruski, ali ćute zbog pritiska SAD

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave evropskih država ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu
Zastave evropskih država ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski političari reagovali su na izjavu bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera koji je rekao da je povratak Krima u sastav Rusije bio potpuno zakonit, ocenjujući da njegovo mišljenje dele mnogi zapadni političari, ali da ne smeju otvoreno da govore o tome.

Senator Aleksej Puškov smatra da se mnogi političari na Zapadu slažu sa Šrederom, navodeći kao primere bivšeg francuskog predsednika Žiskara Destena, bivšeg poslanika Evropskog parlamenta Žan Lika Melanšona i italijanskog vicepremijera Matea Salvinija.

„Liberalna evropska elita, međutim, ne prihvata Šrederov stav. Priznavanje Krima kao dela ruske teritorije moguće je samo po cenu karijere“, napisao je Puškov na Tviteru.

Poslanik Državnog saveta Krima Vladislav Ganžara smatra da mnogi evropski političari podržavaju ujedinjenje Krima sa Rusijom, ali ne govore o tome otvoreno zbog zvaničnog kursa Brisela i Vašingtona. On je rekao da su se ti ljudi našli u situaciji u kojoj ne mogu slobodno da izražavaju svoje misli.

Bыvšiй federalьnый kancler Germanii Gerhard Šreder - Sputnik Srbija
Šreder objasnio Nemcima: Krim je Rusija

„Raduje nas kada čujemo trezvene glasove određenih političara s velikim slovom, onih koji imaju ozbiljnu političku težinu. Bez obzira na to što oni danas nisu na funkcijama na kojima su bili, njihovo mišljenje treba slušati“, rekao je Ganžara.

Političar s Krima smatra da je reč o političarima koji ne zavise od zvanične politike Evropske unije. Takvi signali se, navodi Ganžara, ipak shvataju kao jedna od pobeda u građenju međunarodne predstave o Krimu.

Član Komiteta Državne dume Rusije za međunarodne odnose Anton Morozov ocenio je da je Šrederovo mišljenje „apsolutno ispravno“.

„Nažalost, samo bivši evropski činovnici ispoljavaju takvu otvorenost. Bilo bi dobro da takve izjave čujemo od aktuelnih činovnika, a ne samo od bivšeg kancelara Nemačke“, rekao je Morozov, naglasivši da je ujedinjenje Krima sa Rusijom istorijski događaj, koji potpuno odražava volju žitelja poluostrva.

Prema njegovim rečima, evropski političari ocenjuju to ujedinjenje kao nezakonito, pre svega zbog neprestanog pritiska SAD:

„U suštini, njih primoravaju da zauzimaju antirusku poziciju u vezi sa tim pitanjem.“

U intervjuu za nemački tabloid „Bild“ Gerhard Šreder je Krim nazvao „drevnom ruskom teritorijom“ i naveo da je predavanje poluostrva Ukrajini u vreme Sovjetskog Saveza i vladavine Nikite Hruščova bilo uslovljeno specifičnim načinom upravljanja zemljom u sovjetskom periodu.

Ujedinjenje Krima sa Rusijom Šreder smatra potpuno zakonitim. Bivši nemački kancelar je pozvao Ukrajinu da prekine borbena dejstva u Donbasu i da ispuni odredbe Minskog sporazuma i založio se za ukidanje sankcija Rusiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala