I to nam je hvala? Da li je upravo „pukla tikva“ između vlasti u Skoplju i Tirani?

© AP Photo / Dragan PerkovksiPodizanje zastave NATO u Skoplju
Podizanje zastave NATO u Skoplju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Albanski premijer Edi Rama ocenio je kao nepravednu izjavu predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog, kojom je zahtevao razdvajanje te države od „paketa sa Albanijom“ u evropskim integracijama, prenosi portal „A1on“.
Spomenik Goceu Delčevu u Skoplju - Sputnik Srbija
Rampa iz Holandije: Severna Makedonija može, Albanija ne

Pendarovski je ranije istakao da nije dobro razdvajanje Severne Makedonije od Albanije u procesu evropskih integracija, ali da je to jedini mogući način za dobijanje „zelenog svetla” o početku pregovora sa Evropskom unijom, prenosi Tanjug.

Albanski premijer smatra da je taj stav makedonskog predsednika začuđujući, ističući „ključni doprinos Albanije i Albanaca“ u demokratskim procesima u Severnoj Makedoniji.

Prema rečima Rame, taj zahtev Pendarovskog niti je pravedan, niti je praktičan.

„Predsednik Pendarovski podrazumeva favorizovanje u razdvajanju od Albanije u pregovorima? Taj pristup je iznenađujući, posebno kada imamo u vidu ključni doprinos Albanije i Albanaca u demokratskim tokovima i evropskom putu prijateljske zemlje. To zapravo ne deluje niti pravedno, niti praktično“, napisao je Rama u svojoj objavi na Fesjbuku.

Zastave EU - Sputnik Srbija
Mogerinijeva će preporučiti da Makedonija i Albanija dobiju datum pregovora

Izjavu makedonskog predsednika prokomentarisao je i bivši šef albanske diplomatije Ditmir Bušati, koji je ocenio da bi odvajanje Severne Makedonije od procesa evropskih integracija zajedno sa Albanijom bilo strateška greška Evropske unije.

„Prema Evropskoj komisiji, i Albanija i Severna Makedonija su završili domaći zadatak. U takvim uslovima razdvajanje bi bilo strateška greška. Neophodnost početka pregovora sa EU preklapa se sa zahtevima društva u obe zemlje“, napisao je Bušati na Tviteru.

Pendarovski je izjavu o odvajanju makedonskog procesa ka EU od albanskog dao za evropski portal „Euroaktiv“ tokom njegove zvanične posete Briselu, pri čemu je istakao da je najveći problem pitanje kako da se to razdvajanje sprovede u praksi.

„U Albaniji je sada rasulo. Opozicija je napustila institucije. Šta da kažemo? Mi smo imali pozitivne preporuke Evropske komisije i pre svega ovoga, a i ranije smo išli odvojeno od Albanije“, izjavio je Pendarovski za „Euroaktiv“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala