Bivši hrvatski logoraši tuže Srbiju i traže odštetu, pozivaju se na Crnu Goru

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaZatvor
Zatvor  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grupa bivših pripadnika hrvatskih snaga najavila je tužbu protiv Srbije pred Građanskim sudom u Zagrebu na ime odštete zbog, kako tvrde, zatočeništva u srpskim logorima, a u obrazloženju se pozivaju na to što je Crna Gora obeštetila bivše hrvatske logoraše.

Kako piše zagrebački „Večernji list“, skoro 28 godina od rata u Hrvatskoj, jedna grupa od pedesetak logoraša iz, kako ovaj dnevnik tvrdi — „srpskih koncentracionih logora“ odlučila se na pokretanje sudskih tužbi protiv Srbije pred srpskim sudovima, dok se druga grupa odlučila za zagrebački sud.

Andrej Plenković i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Hrvatska: Vučićevo izvinjenje i ratna odšteta nisu na „dnevnom redu“

„Večernji list“ navodi da je sudu u Zagrebu tužbe podnelo pet bivših logoraša koji „od Srbije traže da ih obešteti za neosnovano lišavanje slobode i nepoštovanje odredbi Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima“, prenosi Hina.

Prema rečima Danijela Rehaka, koji se predstavlja kao predsednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracionih logora (HDLSKL), jedna njihova tužba je već odbijena, a sada je pred sudom druga tužba Vlade Ošusta.

On navodi da su ovo već pokušavali i da će „ako bude potrebno, pravdu zatražiti na sudu u Strazburu“.

Rehak tvrdi da u tužbama „nema ničeg spornog, s obzirom na to da su bili zatočeni u logorima na teritoriji Srbije, koje su obezbeđivali pripadnici srpske policije i bivše JNA“, a u tužbi se pozivaju i na „činjenicu da je Republika Crna Gora obeštetila bivše hrvatske logoraše, koji su bili zatočeni u logorima na području te države“, navodi dnevnik.

On dalje tvrdi da na ovaj način žele i da „Srbija potvrdi postojanje logora na svom području od kojih su najveći bili oni u Stajićevu, Begejcima, Nišu i Sremskoj Mitrovici“.

Navodi se da su bivši logoraši napravili i „tabelu povreda s iznosima u kunama kolika je ’cena‘ svake pojedinačne povrede“, pa tako za svaki dan proveden u logoru traže odštetu od po 1.000 kuna (oko 135 evra), a za druge vrste povreda traže odštetu prema tabeli koju koriste osiguravajuća društva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala