Žive li između svetova samo bogovi

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
O čemu pevaju „Srbski pravoslavni pojci“ na novom CD-u koji se zove „Trilogija sa Košara“ i koliko muzika može predstavljati čuvara duhovnosti i tradicije, za „Orbitu kulture“ otkrivaju članovi tog ansambla Marko Kačarević i Marija Baljević.
Žive li između svetova samo bogovi

Kako je ruski pisac i scenarista došao na ideju da snimi film o ruskom zauzimanju aerodroma u Prištini 1999. godine, šta je u toj priči za njega bilo važno i odlučujuće i da li umetnika uvek jednako snažno može da isprovocira elementarni osećaj za pravdu: da kada je nekome loše, drugi treba da mu pomogne, saznajemo u razgovoru sa autorom knjige i filma „Balkanska međa“ Ivanom Naumovom.

Koliko je inspirativna, a koliko zahtevna uloga u „Koštani“, operi u pet slika Petra Konjovića nastaloj prema delu Bore Stankovića, a koja je posle više od pola veka i u režiji Juga Radivojevića izvedena na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu — pitamo soliste, soprana Minu Gligorić u ulozi Koštane i novog Mitketa — baritona Miodraga Jovanovića.

Tragom Pitagorine misli da „bogovi žive između svetova“, književnika Vladimira Pištala pitamo da li na „tim terenima“ stanuje i njegova književnost, ona koja nastaje između Amerike i Beograda, stvarnosti i fikcije, a o čemu govori i njegova nedavno objavljena knjiga „Značenje džokera“.

Kako se pišu knjige za decu koje treba da ih upoznaju sa naukom, kada počinje i zašto je važan proces popularizacije nauke među najmlađima, kako se to radi, o čemu sve treba voditi računa kada im se približavaju astronomija, fizika i hemija, istorija i psihologija — neka su od pitanja na koja odgovaraju direktorka izdavačke kuće „Kreativni centar“ Ljiljana Marinković i urednica dečjih knjiga o nauci Milena Trutin.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala