Železnjak: Crnogorski režim uništava nasleđe bratskih odnosa Rusije i Crne Gore

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaPoslanik Državne dume Rusije Sergej Železnjak
Poslanik Državne dume Rusije Sergej Železnjak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Član Komiteta Državne dume Rusije za međunarodne odnose Sergej Železnjak izrazio je solidarnost s pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori i preneo im svoju podršku.

„Mi u Rusiji duboko delimo uvređena religiozna i nacionalna osećanja bratskog, istovernog naroda Crne Gore. Izražavamo solidarnost i podršku našoj crnogorskoj braći i sestrama, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju u zaštiti pravoslavnih svetinja, borbi za veru i očuvanje tradicije“, naveo je Železnjak.

Zbog odluke crnogorskih vlasti da usvoje Zakon o slobodi religije i ubeđenja i pravnom statusu religioznih zajednica, koji uvodi prinudno državno oduzimanje najvećeg dela crkvene imovine, 15. juna u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici biće održan svenarodni Svetotrojicki sabor za zaštitu vere i božjih svetinja.

Manastir Ostrog - Sputnik Srbija
Crna Gora krši međunarodna i verska pravila ako uzme imovinu SPC

Nakon liturgije, vernicima, crnogorskim vlastima, međunarodnoj zajednici i širokoj javnosti biće upućena poslanica za zaštitu vere i svetinja u duhu mira, ljubavi i uzajamnog poštovanja.

Železnjak je kazao da se zakon koji je u Crnoj Gori usvojen u maju ne samo u crnogorskoj javnosti, nego i u Rusiji i mnogim zemljama sveta shvata kao antihrišćanski, anticrnogorski i nemoralan.

„Uvođenjem progona pravoslavlja kao norme državne politike, pokušajima da se nasilno oduzme crkvena imovina, crnogorski režim pokazuje celom svetu svoju poročnost, zlobu i duhovno siromaštvo. Za kriminalnu grupu Đukanovića i marginalne ideologe takozvanog pseudocrnogorskog identiteta Mitropolija crnogorsko-primorska i opozicione društvene snage predstavljaju glavne prepreke na putu uspostavljanja totalne policijske diktature i sprovođenja masovnih politički motivisanih represija uz pomoć kaznene mašinerije izbornog pravosuđa“, naglasio je ruski poslanik.

Železnjak je naglasio da Crnu Goru i Rusiju povezuju duboke istorijske i duhovne veze.

„Crnogorskog mitropolita Petra Cetinjskog je kanonizovala Ruska pravoslavna crkva i poštuju ga vernici u Rusiji. Vladika Vasilije Petrović Njegoš sahranjen je u Aleksandrovsko-Nevskoj lavri u Sankt Peterburgu. Crnogorsko-primorska mitropolija brižno čuva nacionalnu duhovnost i istinski crnogorski identitet, u čijoj je osnovi srpska pravoslavna tradicija, obogaćena kulturno-istorijskim nasleđem Crne Gore. Sadašnji progoni koje sprovodi crnogorski režim predstavljaju istovremeno uvredu za istorijsko sećanje i uništavanje nasleđa bratskih odnosa Rusije i Crne Gore“, istakao je ruski poslanik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala