Vučićeva čestitka Trampu: Operacije „Halijard“, Kosovo i Tesla

© Tanjug / Dragan KujundžićPredsednik Aleksandar Vučić napušta zgradu Predsedništva
Predsednik Aleksandar Vučić napušta zgradu Predsedništva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas rođendan predsedniku SAD Donaldu Trampu, poželevši mu „najbolje želje za dobro zdravlje i ličnu sreću, kao i mnogo uspeha na odgovornoj dužnosti“ i ponovo ga pozvao da poseti Srbiju.

„Dozvolite da Vam i ovom prilikom uputim poziv da posetite Srbiju, jer nijedan predsednik SAD to nije učinio skoro četiri decenije. Srbija i SAD su iskovale prijateljstvo boreći se zajedno protiv nepravde u dva svetska rata i između nas postoje jake istorijske veze“, kaže se u čestitki.

Predsednik Vučić je podsetio da se ove godine obeležava 75 godina operacije „Halijard“, kada su „vanvremenskom solidarnošću i čovečnošću, koje je pokazao hrabri narod male Srbije, u jednoj od najvećih akcija te vrste u Drugom svetskom ratu spaseni životi više od pet stotina američkih i savezničkih vazduhoplovaca“.

Kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, on je takođe podsetio da prijateljstvo nije nešto što je dato jednom zauvek, već ga treba čuvati i neprestano negovati.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: U narednih 10 dana pričaću sa visokim funkcionerom SAD

„Zato želim da potvrdim svoju čvrstu volju da doprinesem razvoju političkog dijaloga i jačanju ekonomske saradnje naših dveju zemalja. Vašom posetom biste potvrdili da je želja za jačim i bogatijim srpsko-američkim vezama obostrana, što bi građani Srbije znali da poštuju i cene“, istakao je predsednik Srbije.

On je dodao da ga u nastojanju da odnose Srbije i SAD vrati na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, ohrabruje činjenica da Tramp posvećuje pažnju zbivanjima na Balkanu i da je nekoliko puta istakao spremnost da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine, a time i rešavanju vekovnog problema Kosova i Metohije.

„Kao što i sami znate, gospodine predsedniče, kroz problem Kosova i Metohije ukrštaju se prava i interesi ne samo Beograda i Prištine, već i različitih međunarodnih činilaca, čime postaje i izvor beskrajnih političkih manipulacija i nestabilnosti. Međutim, nikom nije stalo do rešenja tog teškog bremena koliko Srbiji. Zato smo realno i hrabro, s voljom i verom, krenuli u potragu za trajnim rešenjem, koje bi mojoj zemlji, ali i celom regionu, omogućilo mir, stabilnost, saradnju, ekonomski prosperitet i napredak na evropskom putu“, naveo je Vučić u čestitki Trampu.

On je podsetio i da, kao i svi građani Srbije, zna da SAD imaju poseban odnos prema Kosovu i Metohiji, smatrajući ga nezavisnom državom koju su uvek podržavali i pomagali, posebno kroz delovanje administracije bivšeg predsednika Vilijama Džefersona Klintona, ali da veruje da bi Tramp vodio drugačiju politiku.

„Prateći Vaš energičan rad, poštujući hrabrost ideja i otvorenost za različit, ponekad i neočekivan pristup u rešavanju problema, uveren sam da biste Vi vodili drugačiju politiku po tom pitanju. Upravo zato želim Vas da zamolim da utičete na Prištinu da ukine štetne takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji, kako bi dijalog, sa ciljem pronalaženja kompromisnog, obostrano prihvatljivog rešenja, mogao da bude nastavljen“, poručio je Trampu predsednik Srbije.

„To me asocira na reči Nikole Tesle, rođenog Srbina, stanovnika Amerike, koji je zadužio ceo svet: ’Neka budućnost kaže istinu, procenite svakog čoveka prema njegovom radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio‘“, zaključio je Vučić u rođendanskoj čestitki predsedniku SAD.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala