„Samo ikone i barjaci“: SPC protiv politizacije sabora u Podgorici

© Sputnik / Nebojša PopovićSrpski patrijarh Irinej sa sveštenstvom i vernicima u Sabornom hramu u Podgorici
Srpski patrijarh Irinej sa sveštenstvom i vernicima u Sabornom hramu u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povodom nedavno usvojenog Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, sjutra će u Podgorici biti održan svenarodni Trojčindanski sabor za odbranu vjere i svetinja Božjih.

Sabor će početi u 9 časova Svetom arhijerejskom liturgijom, koju će u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja sa sveštenstvom i vjernim narodom služiti više arhijereja SPC, a predviđeno je da nakon Svete liturgije u 11 časova sa platoa hrama bude upućena i zajednička poruka svim vjernicima, crnogorskim vlastima, međunarodnoj zajednici i sveukupnoj javnosti za odbranu naše vjere i svetinja.

Iako je poznato da Trojčindanski sabor organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska u saglasju sa ostalim episkopijama iz Crne Gore (budimljansko-nikšićkom, mileševskom i zahumsko-hercegovačkom), crnogorske vlasti su proteklih dana optuživale SPC da Trojčindanski sabor ima prevashodno politički karakter, zbog čega su poprilično narasle tenzije u crnogorskom društvu. 

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Zar neko stvarno misli da će zauzeti Ostrog

Protojerej stavrofor dr Velibor Džomić u razgovoru za Sputnjik takve insinuacije demantuje, podsjećajući da Mitropolija crnogorsko-primorska i ostale eparhije u Crnoj Gori svake godine organizuju Trojčindanski sabor.

„To je jedan liturgijski, crkveni, molitveni događaj, koji ima prvenstveno i iznad svega i povrh svega crkvenu poruku i karakter. U organizaciji Trojčindanskog sabora ove godine, kao i prethodnih godina, nema nikakvih drugih suorganizatora, javnih ili prikrivenih. To je nešto što je notorna činjenica. Na Trojčindanski sabor su najprije pozvani sveštenici, monasi, monahinje, članovi crkvenih odbora (njih preko 600), članovi crkvenih ustanova kao što su Bogoslovija Svetog Petra Cetinjskog, Radio Svetigora, crkveni horovi, vjeronauke.., dakle, sve ono što se u modernom smislu riječi podvodi pod crkvenu infrastrukturu“, objašnjava Džomić.

Kako crkve nema bez vjernog naroda, naš sagovornik dodaje da su na sabor naravno pozvani i vjernici, koji je ove godine nažalost dodatno motivisan činjenicom da je crnogorska Vlada utvrdila sporni Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja koji predviđa otimanje crkvene imovine.

„I koji je pripremljen i po našem mišljenju donijet na način koji nije u skladu sa obavezujućom procedurom u Crnoj Gori. Nama su kao i drugima prekršena prava da učestvujemo u tom procesu pripreme i važno je znati da je sadržaj apsolutno takav da on vrijeđa dostojanstvo Crkve nad kojom vrši pravnu likvidaciju i prekida joj pravni subjektivitet i kojim se planira oduzimanje imovine crkava i vjerskih zajednica i to onih istorijskih, a prvenstveno Mitropolije crnogorsko-primorske, koja je utkala svoju misiju i svoju službu u Crnu Goru“, kaže Džomić.

Kako bi se izbjegla svaka vrsta političke zloupotrebe, naš sagovornik pojašnjava da je Trojčindanski sabor crkveni događaj na koji su pozvani svi, ali ujedno apeluje da se sjutra ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja isključivo nose crkvena obilježja i crkveni barjaci i ikone.

„To je ono što može da krasi ovaj skup i na taj način ćemo sveukupnoj javnosti toga dana poslati jednu poruku naše crkve i kao ljudi, i kao građani, i kao zajednica sveštenstva i naroda Božjeg. To je prilika da uputimo proglas i iskažemo svoj stav o ovoj važnoj temi koja se tiče pravnog položaja Crkve i njenih vjernika, sveštenstva i monaštva“, kaže otac Džomić i dodaje:

„U pitanju je skup koji je zapravo pravo na glas, na stav i nadam se da niko pri zdravoj svijesti i čistoj pameti neće biti takvog raspoloženja da bude gluv da čuje glas ili da zabrani neki stav bilo koga, pa ni Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih eparhija. A uprava Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici potrudiće se da sve protekne u najboljem mogućem redu i miru, kako i priliči jednom crkvenom događaju.“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala