SAD hoće da postignu međunarodni konsenzus o incidentu s tankerima

© AP Photo / Ted S. WarrenPatrik Šanahan
Patrik Šanahan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države nameravaju da postignu „međunarodni konsenzus“ o incidentu s tankerima i aktivno razmenjuju obaveštajne informacije o tome s drugim državama, izjavio je vršilac dužnosti ministra odbrane SAD Patrik Šanahan.

„Savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, državni sekretar Majk Pompeo i ja smo usredsređeni na formiranje međunarodnog konsenzusa o tom međunarodnom problemu… Tokom protekla 24 sata smo aktivno nastojali da dobijemo informacije o incidentu, aktivno razmenjujemo obaveštajne informacije“, rekao je Šanahan novinarima.

Požar na naftnom tankeru u Omanskom zalivu - Sputnik Srbija
Tramp: Iran stoji iza napada na tankere u Omanskom zalivu

U Omanskom zalivu 13. juna su napadnuta dva naftna tankera. Napadi su prouzrokovali eksplozije i požar na brodovima. Posade brodova su evakuisane na teritoriju Irana i na američki razarač. Na jednom od brodova, prema podacima vlasnika, bilo je 11 Rusa. Niko od njih nije povređen.

SAD su kasnije za napade optužile Iran. Američka vojska je objavila video-snimak na kojem je prikazano kako iranski vojnici uklanjaju neeksplodiranu granatu s napadnutog tankera. Objavljeni crno-beli snimak lošeg kvaliteta prikazuje čamac s ljudima pored tankera na kojem se ne vide natpisi i zastave.

Šef iranske diplomatije Mohamed Džavad Zarif ranije je izjavio da su optužbe SAD o umešanosti Irana u napade neosnovane. Iranska armija je saopštila da je uputila grupu vojnika s jednog broda i jednog helikoptera na mesto incidenta kako bi pružila pomoć posadama brodova.

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov je izjavio da Rusija upozorava sve međunarodne aktere da ne optužuju Iran za incident s tankerima i da ga ne koriste za zaoštravanje situacije u tom regionu. Ministarstvo inostranih poslova Rusije je pozvalo sve da se suzdrže od brzopletih zaključaka o napadima dok se ne okonča istraga.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala