Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala vernike: Neka se tokom Sabora vijore samo crkveni barjaci

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaMitropolit crnogorsko primorski Amfilohije
Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala je sve pravoslavne vernike i ljude dobre volje da se sutra okupe na Trojčidanskom saboru, ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

U istini Božijoj i bratskoj ljubavi pozivamo sve pravoslavne vernike i sve ljude dobre volje, kojima su istina i pravda na srcu, da se sutra okupimo na Trojičindanski sabor pred Sabornim hramom Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, piše u saopštenju Mitropolije.

Mitropolit Amfilohije na Miholjskoj prevlaci - Sputnik Srbija
Amfilohije: Sabor u subotu postoji da iscijeli otimačinu

„Zbog očekivane masovnosti skupa dužni smo, u pastirskoj brizi za spasenje duša i očuvanje osveštanog vekovnog crkvenog poretka, uputiti par važnih napomena onima koji će sutra biti prisutni na Saboru.

Budući da će se sutra služiti sveta liturgija, treba da se zna da svetom pričešću na sutrašnjoj liturgiji mogu pristupiti samo oni koji su kršteni u Pravoslavnoj crkvi, koji se trude da žive životom Crkve i koji su postili trodnevni post, na koji su svi verni bili pozvani uoči Sabora.

Takođe, napominjući da su na Sabor dobrodošli svi koji žele da se pomole i zauzmu jasan stav za odbranu svetinja Božijih i umnoženje bratske ljubavi, blagodareći svim političkim i drugim organizacijama i pojedincima koji su izrazili zabrinutost i spremnost da učestvuju na Saboru, podsećamo da Sabor nije mesto ni za kakve ideološke, političke ili nacionalne simbole ili parole — neka se tokom Sabora vijore samo crkveni barjaci i litije i neka se čuju samo molitve i riječi uzdanja u Boga, koje će najbolje pokazati našu odlučnost da svetinje branimo i odbranimo uz pomoć Božiju u miru i bratskoj ljubavi. Crkva okuplja, a ne razjedinjuje, i to sve verne bez razlike. Kako kaže Apostol Pavle: ’Nema više Judejca ni Jelina, nema više roba ni slobodnoga, nema više muškog ni ženskog, jer ste vi svi jedan (čovek) u Hristu Isusu‘. Crkva je po svojoj prirodi sabor — sabor Boga i ljudi, sabor ljudi među sobom, sabor neba i zemlje i ona to treba i da ostane, a nikada da postane sluškinja bilo koje države, nacije ili ideologije. Samo ako je takva — ona je slobodna. Stavi li se u službu bilo kojeg truležnog zemaljskog ideala, ma kakav da je, gubi svoju jevanđelsku snagu i izdaje vernost Bogu živome i svoju misiju spasenja čoveka i sveta.

Iako zapanjeni svim neistinama i uvredama koje se ovih dana pišu i govore u, odavno nezapamćenoj, anticrkvenoj medijskoj kampanji, ne treba da se smućujemo. Sve se dešava po reči Gospodnjoj: ’Ako mene goniše i Vas će goniti… Ali sve će vam ovo činiti zbog imena mojega, jer ne poznaju Onoga koji me posla‘. Bog nije nikad bio u sili, nego je uvek i svugde Bog u pravdi. Samo to ćemo na Saboru i da tražimo — pravdu Božiju i pravdu ljudsku za našu Crkvu, za naše svetinje, za naše hramove, manastire i grobove predaka.

Sutra budimo svi zajedno u molitvi protiv bezakonja i odlučno za odbranu svetinje, bratsko pomirenje i isceljenje bratomržnje koja truje Crnu Goru, zaogrnuti verom, nadom i ljubavlju šaljući jasnu poruku da je jedini pravi put - put bogoljublja i bratoljublja“, zaključuje se u saopštenju Mitropolije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala