Iran odgovara: Bezbednost u Ormuskom moreuzu je naša odgovornost

© AP Photo / ISNAPožar na naftnom tankeru u Omanskom zalivu
Požar na naftnom tankeru u Omanskom zalivu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iran je odgovoran za održavanje bezbednosti u Ormuskom moreuzu koji spaja Persijski i Omanski zaliv, izjavio je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi.
Američki razarač klase Arli Birk Gonzales na Sredozemnom moru - Sputnik Srbija
Zaoštravanje u Omanskom zalivu: Amerika poslala raketni razarač

On je dodao da su optužbe američkog državnog sekretara Majka Pompea da je Iran kriv za napade na dva naftna tankera u Omanskom zalivu „uznemirujuće“, javio je iranski državni radio, a prenosi Rojters.

„Mi smo odgovorni za održavanje bezbednosti u moreuzu i mi smo spasili posadu tih napadnutih tankera u najkraćem mogućem vremenu“, naveo je Musavi.

Prethodno je šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif upozorio da su optužbe SAD protiv Irana zbog navodnog napada na tankere u Omanskom zalivu deo „sabotažne diplomatije“ takozvanog američkog „B tima“ čiji je član, kako tvrdi, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džon Bolton.

Zarif je na svom nalogu na Tviteru ocenio da su SAD iznele optužbe protiv Irana bez ikakvih dokaza, prenosi Rojters.

Američki državni sekretar Majk Pompeo ranije je rekao da su SAD procenile na osnovu obaveštajnih podataka tip oružja koje je upotrebljeno i sofisticiranosti napada, da je Iran odgovoran za napade na tankere.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala