Američki ambasador osudio albanske vlasti u Dečanima

© Brankica RistićRaseljeni Srbi sa Kosova i Metohije proslavili su manastirsku slavu u Visokim Dečanima.
Raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije proslavili su manastirsku slavu u Visokim Dečanima. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet izrazio je zabrinutost zbog „zanemarivanja vladavine prava“ nakon novog poteza vlasti u opštini Dečani.

Iako je u maju prošle godine obustavljeno asfaltiranje već postojećeg puta u Dečanskoj klisuri koji vodi do planina te opštine i granice sa Crnom Gorom, a koji jednim delom prolazi kroz specijalno zaštićeno područje, vlasti opštine Dečani su uprkos intervenciji međunarodnih organizacija, ali i protivno zakonu o specijalno zaštićenim zonama, nastavile sa izgradnjom puta.

S obzirom na to da je Manastir Visoki Dečani svrstan na Uneskovu listu spomenika svetske kulturne baštine, izgradnja puta u Dečanskoj klisuri predstavlja kršenje ne samo kosovskog zakona o specijalnim zaštićenim zonama prema kojem je zabranjena izgradnja tranzitnih puteva kroz zone oko najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika, već je i u potpunoj suprotnosti sa standardima zaštite spomenika pod zaštitom Uneska.

Filip Kosnet je na svom nalogu na Tviteru osudio radove na putu u Dečanskoj klisuri, koji su završeni do ruba specijalno zaštićene zone.

„Vlasti u Dečanima nastavljaju, uz ohrabrenje političkih saveznika, da pokazuju nepromišljeno zanemarivanje vladavine prava. Radovi na putu su završeni do ruba specijalno zaštićene zone bez vidljivog obilaznog puta. Tranzitni putevi kroz tu zonu su ilegalni“, istakao je Kosnet.

​Američki ambasador u Prištini nedavno je na forumu „Govori otvoreno“ kritikovao kosovske vlasti i zbog nesprovođenja odluke ustavnog suda o imovini Manastira Dečani, da bi ubrzo nakon toga, zajedno za šeficom kancelarije EU na Kosovu Natalijom Apostolovom, uputio apel kosovskim vlastima da bez odlaganja sprovedu tu odluku.

Maja 2016. godine, nakon višegodišnjeg sporenja opštine Dečani i Manastira Visoki Dečani o vlasništvu nad 24 hektara zemlje koju taj manastir koristi, ustavni sud Kosova doneo je odluku o potvrdi vlasničkog prava manastira nad spornom zemljom, preneo je „Kossev“.

Međutim, tri godine nakon donošenja odluke ustavnog suda, opština Dečani i dalje kategorično odbija da istu sprovede.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala