Rusija će podržati Dodona u borbi protiv uzurpatora vlasti u Moldaviji

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin je obećao da Moskva neće odustati od podrške predsedniku Moldavije Igoru Dodonu u trenutku kada se njegova država nalazi u teškoj političkoj situaciji.
Protest opozicije u glavnom gradu Moldavije. - Sputnik Srbija
Rusija: Moldavija mora da se oslobodi kriminalnog režima

„Mi ćemo bez sumnje podržati predsednika Dodona i njegove sadašnje koalicione partnere, kako bi se, na kraju krajeva, rešili tih ljudi koji su donedavno bili uzurpirali vlast u Moldaviji i bez obzira na neke unutrašnje nesuglasice, oni su pronašli snagu da zajednički rade u interesima moldavske države i moldavskog naroda. I mi ćemo ih nesumnjivo podržavati“, izjavio je šef ruske države u intervjuu televiziji „Mir“.

Govoreći o sadašnjem stanju u Moldaviji, Putin smatra da je u toj zemlji najbolje primetna uzurpacija vlasti od strane oligarha, kao i delimično u Ukrajini, gde su oni bili preuzeli kontrolu nad svim državnim strukturama: policijom, parlamentom.

„Zaradili su novac na moldavskom narodu i iskoristili ga kako bi povećali svoje lično blagostanje i poluge uticaja na državu“, smatra predsednik Rusije.

Prema mišljenju šefa ruske države, „to što je sada urađeno predsedniku Dodonu i njegovim donedavnim protivnicima, uslovno, prozapadnim partijama, korak je u pravcu izgradnje sveobuhvatne, civilizovane, savremene države“.

Proruska Socijalistička partija Moldavije Igora Dodona i proevropski blok AKUM formirali su u subotu parlamentarnu koaliciju. Predstavnici Rusije, SAD i EU podržali su formiranje koalicije. Dodon je predložio za premijera jednu od predsednika bloka AKUM Maju Sandu, što je jednoglasno bilo prihvaćeno. Ipak, Ustavni sud je objavio ovu odluku nezakonitom, pošto je trebalo da poslanici formiraju Vladu do ponoći 7. juna. Parlament je ovo nazvao pokušajem do sada vladajuće Demokratske partije da preko sudija uzurpira vlast. Bila je usvojena i deklaracija o „Uzurpaciji države“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala