Predstavnici armije Bugarske i SAD: Od Vojske Srbije može mnogo da se nauči (video, foto)

© Jovo Mamula, Ministarstvo odbraneIzuzetno gađanje pripadnika Vojske Srbije na poligonu Šabla u Bugarskoj
Izuzetno gađanje pripadnika Vojske Srbije na poligonu Šabla u Bugarskoj - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Naša vojska možda nije najbogatija i najopremljenija, ali je sigurno jedna od najobučenijih armija, rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je prisustvovao Zajedničkom gađanju ciljeva u vazdušnom prostoru „Šabla 2019“ u Bugarskoj.

On je na poziv ministra odbrane Bugarske Krasimira Karakačanova prisustvovao uspešnom gađanju ciljeva u vazdušnom prostoru koje su izvršili pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, čime je završeno peto zajedničko gađanje sa pripadnicima oružanih snaga Bugarske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Na zajedničkom gađanju učestvovalo je blizu 130 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a cilj gađanja bio je podizanje nivoa sposobnosti jedinica Vojske Srbije za zaštitu vazdušnog prostora, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Zajednička vežba na „Šabli“ okupila je više od 1.400 učesnika, a pripadnici Vojske Srbije uspešno su na tom poligonu bugarske armije već izvodili gađanja četiri puta dosad.

Kako je rekao Vulin, naša vojska ima možda i najbogatije borbeno iskustvo, a naši pripadnici RV i PVO su pokazali izuzetnu obučenost, motivisanost i disciplinu, istakao je Vulin i dodao da su „sve mete oborene sa minimalnim utroškom sredstava, svi zadaci koji su bili pred njima su ispunjeni“.

© Ministarstvo odbrane, Jovo MamulaSistem "Strela 2M" uspešno predstavljen na vojnoj vežbi
Predstavnici armije Bugarske i SAD: Od Vojske Srbije može mnogo da se nauči (video, foto) - Sputnik Srbija
Sistem "Strela 2M" uspešno predstavljen na vojnoj vežbi

„Sa ovakvom vojskom, koja pokazuje da je bolja i od najboljih na svetu, možemo da budemo sigurni da će naša sloboda biti sačuvana“, rekao je Vulin.

Ministar je rekao da su predstavnici bugarske armije i armije SAD ocenili „da od naše vojske puno da se nauči“ i dodao da su pripadnici naše vojske cenjeni gde god da dođu.

Govoreći o saradnji, ministar odbrane je naglasio da je naše strateško opredeljenje vojna neutralnost, kao i da Srbija neće postati članica NATO-a.

Ali kroz Program partnerstvo za mir, što smatra optimalnim nivoom te saradnje, Srbija sarađuje sa zemljama koje su u NATO-u, rekao je ministar, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Ovo je za nas veoma značajno i gledamo kako se oni obučavaju, vidimo koja sredstva koriste, razumemo bolje njihove procedure, njihov taktički pogled na određene situacije i za svaku vojsku je uvek dobro da se susreće sa drugim armijama“, rekao je Vulin i dodao da, kada su naši susedi u pitanju, to je onda i razvijanje međusobnog poverenja.

© Jovo Mamula, Ministarstvo odbraneSistem "Strela 2M"
Predstavnici armije Bugarske i SAD: Od Vojske Srbije može mnogo da se nauči (video, foto) - Sputnik Srbija
Sistem "Strela 2M"

Završnom gađanju 5. zajedničke vežbe prisustvovali su i premijer Bugarske Bojko Borisov, ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov, pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Duško Žarković i načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Ranković.

Komandant 250. raketne brigade za PVD brigadni general Tiosav Janković ocenio je da je ovogodišnje gađanje jedinica Vojske Srbije bilo izuzetno.

„Posle 15 godina, poslužioci na sistemu ’Strela 2M‘ izvršili su uspešno gađanje, a lovačka avijacija drugi put na ovom poligonu posle 2011. godine izvela je izuzetno gađanje“, rekao je on i dodao da su sve mete koje su bile lansirane pogođene i uništene.

Među učesnicima ovogodišnjeg gađanja na „Šabli“ odlične rezultate i pogotke je ostvarila i potporučnik Hristina Filipović, komandir raketnog voda u artiljerijsko-raketnoj bateriji za PVD malog dometa u Centru za obuku RV i PVO, i postala prva žena koja je u našoj Vojsci izvršila gađanje raketom „Strela 2M“ na cilj i ostvarila direktan pogodak.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala