Oglasili se komunisti Rusije o seriji „Černobilj“: Amerikance treba tužiti!

© Sputnik / YniakinMerenje radijacije dozimetrom u Černobilju.
Merenje radijacije dozimetrom u Černobilju. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stranka Komunisti Rusije obratila se Ruskoj agenciji za nadzor medija („Roskomnadzor“) sa zahtevom da ograniči pristup američkoj TV seriji „Černobilj“, u kojoj je, prema njihovom mišljenju, tragedija postala predmet ideološke manipulacije od strane televizijskog kanala HBO.

Iako su iz stranke Komunisti Rusije priznali da „hronologija i ključni momenti serije uglavnom odgovaraju stvarnosti“, oni smatraju da su „motivacija, akcije aktera serije, priroda međusobnih odnosa u institucijama i kolektivima i moralna klima u sovjetskom društvu apsolutna laž“.

„Serija o dramatičnim događajima koji su se dogodili u aprilu 1986. godine, predstavlja ideološko sredstvo, napravljeno da okleveta i demonizuje predstave o sovjetskoj vlasti i sovjetskom narodu“, navodi se u saopštenju stranke.

Bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov - Sputnik Srbija
Gorbačov otkrio veliku neistinu iz serije „Černobilj“

Kako se navodi, predstavnici stranke smatraju da bi „Roskomnadzor“ trebalo da blokira pristup seriji na svim pretraživačima i resursima, a „protiv režisera, scenariste i izvršnog producenta serije trebalo bi pokrenuti krivične postupke na osnovu Člana 129 Krivičnog zakona Ruske Federacije za javnu klevetu“.

Međutim, Član 129 Krivičnog zakona Rusije danas je nevažeći.

„Obratićemo se „Roskomnadzoru“ i Ministarstvu unutrašnjih poslova Rusije po tom pitanju“, dodali su u saopštenju stranke.
Ranije je i ministar kulture Rusije Vladimir Medinski ocenio popularnu seriju „Černobilj“.

Jedna od zgrada u Pripjatu, Ukrajina - Sputnik Srbija
Ruski ugao: Šta nije u redu sa serijom „Černobilj“

„Serija je izuzetno urađena. Meni je bila veoma važna ocena moga oca, jer je on od prvog dana radio na saniranju posledica katastrofe. On je rekao da je u suštini sve tako i bilo, osim sitnih američkih izmena“, izjavio je tada Medinski.

Takođe, on je dodao da u seriji ima i grešaka.

„Kritika je podeljena. Neko u njoj vidi vređanje sećanja na sovjetski sistem, neki se oduševljavaju. Istina je da je serija komplikovana. Ali urađena je zanimljivo i sa ljubavlju prema prostom narodu“, zaključio je Medinski.

„Černobilj“ je petodelna britansko-američka serija koja prati istoriju nuklearne katastrofe u Černobilju, koja se dogodila 1986. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala