Crna Gora ne priznaje NATO žrtve: Porodice stradalih u Murinu da vrate odštetu državi

Spomenik žrtavama NATO bombardovanja u Murinu
Spomenik žrtavama  NATO bombardovanja u Murinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Presuda po tužbi porodica žrtava NATO bombardovanja u Murinu, kada je tokom bombardovanja 1999. zapadna vojna Alijansa usmrtila šest civila, od čega troje djece, postala je pravosnažna, pa će oštećeni morati da vrate novac koji im je država Crna Gora isplatila na ime duševnih bolova koje trpe zbog gubitka članova porodica.

Naime, nakon što je Vrhovni sud Crne Gore odbio tužbeni zahtjev porodica, čiji su najbliži u Murinu stradali tokom NATO agresije, zbog navodne zastare, prvostepeni i drugostepeni sud samo je prepisao obrazloženje i donio odluku o povraćaju novca, odnosno takozvanom protivizvršenju, prenosi RTCG.

Postavljanje spoemnika NATO žrtvama u Murinu, Crna Gora - Sputnik Srbija
U Murinu postavljena tabla „Trg NATO žrtava“ (foto)

Prvostepenom presudom, koju je svojevremno potvrdio Viši sud, porodice NATO žrtava su dobile naknadu, da bi nakon toga uslijedila revizija po kojoj je Vrhovni sud preinačio presudu i tužbu odbio kao neosnovanu zbog zastare.

Tuženi u ovom predmetu su bili država Crna Gora, MUP, Ministarstvo odbrane i Uprava policije, a radilo se o prvoj presudi po tužbama kojom je porodici pokojnog Manojla Komatine na ime duševnih bolova za pet članova porodice dosuđen ukupan novčani iznos od 69 hiljada evra, uz pripadajuće troškove postupka.

© REUTERS / Stevo VasiljevicSpomnik NATO žrtvama, postavljen u Murinu, Crna Gora.
Crna Gora ne priznaje NATO žrtve: Porodice stradalih u Murinu da vrate odštetu državi - Sputnik Srbija
Spomnik NATO žrtvama, postavljen u Murinu, Crna Gora.

Podsetimo, NATO avijacija je 30. aprila 1999. godine bez ikakve objave i objašnjenja sa desetak projektila bombardovala most na Limu u samom centru naselja Murino. Stradali su civili koji ni na koji način nijesu učestvovali u ratnim dejstvima, među njima dvije djevojčice i jedan dječak.

Poginuli su učenici Osnovne škole „Petar Dedović“: Miroslav Knežević, Olivera Maksimović i Julijana Brudar, radnik škole Vukić Vuletić, penzioner Manojlo Komatina i domaćica Milka Kočanović.

Vrhovni sud je donoseći ovakvu odluku unaprijed osujetio namjeru ostalih porodica, čiji su najbliži članovi stradali u Murinu, da tuže državu i dobiju naknade.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala