Asanžu preti smrtna kazna

© AP Photo / Frank AugsteinOsnivač Vikiliksa Džulijan Asanž u ambasadi Ekvadora u Londonu
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž u ambasadi Ekvadora u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Videćemo sutra odluku londonskog suda o izručenju Asanža SAD, ali nažalost, ovo je očekivan nastavak brutalnog progona kojem je šef „Vikiliksa“ izložen već godinama, izjavio je za Sputnjik novinar Nikola Vrzić, reagujući na odluku britanskog ministra pravde da potpiše Asanžovo izručenje.

Vrzić ističe da je najstrašnije i najopasnije to što je spisak optužbi proširen, što je Asanž optužen po Zakonu o špijunaži iz 1917. godine.

„I za evo ovih više od 100 godina postojanja tog Zakona, niko nikada nije bio optužen na osnovu njega. Ovo je jedan ozbiljan presedan koji je opasan i po Asanža i po novinarstvo“, rekao je Vrzić.

Džulijan Asanž - Sputnik Srbija
Potpisano: Asanža izručuju Americi

Vrzić, autor emisije „Novi Sputnjik poredak“, podseća da je Sputnjik najavljivao da će se to dogoditi i da se sada ubrzavaju stvari.

„Amerikanci ne samo što su proširili spisak optužbi protiv Asanža, već njemu preti čak i smrtna kazna i kazna doživotnog zatvora“, kaže Vrzić i ističe da treba ipak sačekati odluku suda, verujući da još postoji neka mala šansa da se ne dogodi najgori scenario i za Asanža i za slobodu medija.

Dodaje da je ovo strašna poruka za čitav čitav svet i slobodu javne reči i podseća da Asanžov slučaj nažalost nije izolovan, ali je najdrastičniji.

„Vidimo poslednje dve nedelje da je Francuska tajna služba ispitivala novinare ’Monda‘ koji su objavili neke informacije koje im se nisu dopale, čak im je prećeno zatvorom od pet godina. U Australiji je Federalna policija upala u prostorije njihovog javnog servisa zbog priloga o zločinima australijskih vojnika u Avganistanu. Vidimo da je zapravo sloboda javne reči na tom takozvanom demokratskom zapadu ozbiljno ugrožena, da se stvari ubrzavaju jednim do sada nezabeleženim tempom“, kazao je Vrzić.

Podseća da otkad je Ekvador ukinuo Asanžu azil, sve ide dosta brzo. On je u ambasadi Ekvadora proveo nekoliko godina, da bi u poslednjih godinu dana sve krenulo mnogo brže.

„Zbog čega se to tačno dešava, o tome može da se spekuliše, ali činjenica je da se ubrzalo i da je ovo snažna poruka svima koji zaista otkriju neprijatne istine o onome što rade vlade na Zapadu, vidimo kako prolaze. To su dva glavna zaključka koja možemo da izvučemo u ovom trenutku“, rekao je Vrzić za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala