Vučić: Jedini u regionu – proizvodićemo „dušu“ električnih automobila

© Tanjug / RADE PRELICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nemački ZF u Pančevo i u Srbiju ne donosi samo nova radna mesta, već i najsavremeniju i najmoderniju tehnologiju.

Vučić je na otvaranju fabrike rekao da je zato danas veliki dan ne samo za Pančevo i Vojvodinu već i za celu Srbiju.

„Ovaj rotor i stator koji će se ovde spajati će biti ugrađivan u električni ’Volvo‘ i druge najbolje evropske automobile. To će da se proizvodi ovde kod nas, tako da ćemo biti jedna od zemalja u regionu koja će imati proizvodnju ’duše‘ električnih automobila, koji su budućnost“, rekao je Vučić.

On je istakao da će cena nafte sve više rasti i da će polako svi da prelaze na električne automobile.

Aleksandar Vučić sa nemačkim investitorom - Sputnik Srbija
Vučić objavio koja nemačka kompanija dolazi u Srbiju

Kako je rekao, ZF će zaposliti ukupno 1.300 ljudi i otvoriti Razvojni i tehnološki centar, gde će raditi najbolji inženjeri i razvijati nove tehnologije.

„Time ćemo moći da sačuvamo mlade ljude u našoj zemlji“, rekao je Vučić i dodao da fabrika ZF pokazuje koliko smo u prethodnom periodu kao zemlja izgubili vremena na glupe teme umesto da smo pravili ambijent za ovakve fabrike.

„Rekao sam Hankelu i Jorgu dok smo obilazili fabriku da živimo za ovakve dane, mi koji se bavimo ovim poslom, jer tako pokazujemo rezultate svoga rada“, kazao je predsednik Srbije.

Vučić navodi da mu je i Angela Merkel ranije čestitala, iako prvo nije verovala da je Srbija uspela da privuče ZF i da očekuje da dovedemo još značajan broj dobavljača u Pančevo.

Podsetio je da nemačke kompanije zapošljavaju u Srbiji 58.013 ljudi, kao i da raste trgovinska razmena sa Nemačkom koja iznosi sada više od pet milijardi evra godišnje.

Vučić je naglasio da je Nemačka prvi partner Srbije i da ne bi bilo tako da nema podrške nemačke države i privrede.

„U Pančevu će se živeti mnogo bolje nego danas i mnogo sam ponosan i srećan što otvaramo ovu fabriku. Uskoro ovde da postavljamo kamen temeljac i za druge fabrike. Živelo prijateljstvo Srbije i Nemačke“, poručio je Vučić.

ZF je najveća proizvodna investicija vredna ukupno 160 miliona evra, a u toj fabrici će se proizvoditi i auto-delovi za „Mercedes“, „Audi“, „Volvo“ i druge poznate brendove.

Kompanija će uložiti do 2021. godine 160 miliona evra u novoizgrađenu fabriku i njeno proširenje.

ZF je uložio 100 miliona evra fabriku u prvoj fazi koja je završena i već je počela druga faza u okviru koje će biti uloženo još 60 miliona evra.

U toj fabrici u Severnoj industrijskoj zoni u Pančevu proizvodiće se elektromotori, električne mašine i generatori za hibridne i električne pogone, kao i prekidači za menjače i mikroprekidači.

Potražnja za tim proizvodima je velika, zbog čega se prostor fabrike već sada proširuje sa 25.000 metara kvadratnih na približno 60.000 kvadrata.

Kompanija, takođe, pravi naučno-istraživački centar u zgradi od 5.000 kvadratnih metara, što govori da su nemački investitori došli u Pančevo da razvijaju svoje projekte u budućnosti.

ZF trenutno zapošljava 300 radnika, a u naredne dve godine kompanija planira da zaposli još 700 ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala