Uzbuna na radaru: Talasasta mrlja od 130 kvadratnih kilometara istočno od Los Anđelesa

CC0 / Pixabay / Radar
Radar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velika populacija bubamara proširila se planinskim područjem, a rastuće temperature izazvale su njihov masovni pokret.

Roj u potrazi za hranom na radaru se prikazao kao mrlja površine 130 kvadratnih kilometara u blizini grada Hesperije, stotinak kilometara istočno od Los Anđelesa, objavio je meteorolog Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHZ) Adam Roser.

Nakon što je stručnjak na terenu u gradu Rajtvudu potvrdio da se radi o bubamarama, kancelarija DHZ-a u San Dijegu u utorak je objavila video-isečak radarskog zapisa na Tviteru, na kojem se vidi valovita masa koju čine bubamare u potrazi za glavnom hranom — vašima, prenosi hrvatski portal „Ekspres“.

CC0 / Pixabay / Bubamare tamane biljne vaši
Uzbuna na radaru: Talasasta mrlja od 130 kvadratnih kilometara istočno od Los Anđelesa - Sputnik Srbija
Bubamare tamane biljne vaši

Objava je izazvala niz komentara poput „bolje nego najezda skakavaca“ ili „sredite te vaši!“.

„Mislim da je to super način na koji možemo različite ljude zainteresovati za nauku“, kaže Roser.

Bubamare se smatraju korisnim u vrtovima jer jedu vaši i druge gamadi na cveću i voću.

„Bubamare su toliko male da bi osoba koja stoji ispod njihovog roja videla tek tačkice na nebu ili iz daljine, pa čak ne bi videla ništa“, kaže Ring Karde, profesor sa Univerziteta Kalifornija u Riversajdu.

Šta izaziva formiranje roja?

„Jedno moguće objašnjenje jeste da se velika populacija bubamara proširila planinskim područjem i da su rastuće temperature izazvale njihov masovni pokret“, objašnjava Karde.

„To je nešto kasnije nego što sam očekivao da će krenuti“, kaže Karde i dodaje:

„Kada se vinu u nebo, bubamare se oslanjaju na vetar da ih odnese u doline gde mogu naći obilje vaši. Širenjem uz pomoć vetra, bubamare na kraju završe u pustinji i uginu. Njihove migracije u kasno proleće slede nakon zimskog mirovanja u kalifornijskim planinama, gde se okupljaju u tako guste grupe da ih možete skupljati lopatama, a one pokušavaju tako da ostanu žive pod snežnim pokrivačem. Velika vlaga i mnogo kiše ove su godine verovatno pomogle da veliki broj bubamara preživi zimu, što bi moglo da objasni veliki roj. Državna hidrometeorološka služba svojim radarima redovno beleži jata ptica, slepih miševa i insekata u drugim delovima zemlje.“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala